МС одобри държавните гаранции през 2016 г. за финансирането на газовата връзка с Гърция

4273
МС одобри държавните гаранции през 2016 г. за финансирането на газовата връзка с Гърция

Министерският съвет одобри издаването на държавни гаранции през 2016 г. по заемни споразумения във връзка с финансирането на проекта за изграждане на междусистемна газова връзка Гърция-България в размер до валутната равностойност на 215 млн. лв., при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

През последните две поредни години проектът е одобряван за финансиране чрез държавногарантирани заеми в размер до валутната равностойност на 157 млн. лева и беше включен в ЗДБРБ за 2014 г. и за 2015 година. Поради съществено удължаване на одобрителните процедури по него и при отчитане на стратегическата му значимост за получаване на достъп до алтернативни източници на газови доставки и предпазване от кризи в доставките на страната, респективно на българската икономика, проектът ще бъде предвиден и в проекта на ЗДБРБ за 2016 г. Исканото увеличение е обосновано с възникналата необходимост от оптимизиране на финансовата структура с цел подобряване на неговата икономическа конкурентоспособност, необходимостта от намаляване на цената и подобряване на условията на капиталовите средства за реализация на проекта, в т.ч. чрез потенциална възможност за предоставяне на заеми от акционерите към инвестиционното дружество.

Министерският съвет реши да не бъдат одобрявани други инвестиционни проекти, за чието финансиране да се сключват договори за държавни заеми през 2016 година.

Припомняме, че проектът за интерконектора с Гърция не е с европейско финансиране.

До 2 месеца избират изпълнител на газовата връзка с Румъния

Очаква се в началото на декември 2015 г. да има избран изпълнител на обявената обществена поръчка за изграждане на газопровода под река...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика