МВнР за изказването на Ердоган: Нека се подхожда внимателно

41699
МВнР за изказването на Ердоган: Нека се подхожда внимателно
Снимка: Getty Images / Guliver

Министерството на външните работи, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция, и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смята, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

Това се казва в позиция на говорителя на МВнР по повод изказване на министър-председателя на Турция Реджеп Таийп Ердоган в гр. Кешан.

ВМРО на нокти след скандалното изказване на Ердоган

Предизборно изявление и предколедна импровизация на турския премиер Ердоган произведе нов политически скандал на Балканите, в който ...

България, като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. 

Водени от опита на историята, смятаме, че към  интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат.

Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост.

Непремерената реч от предизборната кампания на Ердоган предизвика международен скандал.

Смут в Атина и Скопие: Ердоган обяви части от България, Гърция, Македония, Косово и Босна за турски

Гърция се вдигна на крак, след изявление на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който заяви, че турска територия е гръцка Тракия, час...

Думите, предизвикали гневни реакции в няколко балкански държави, са от митинг в град Кешан, част от тридневната обиколка на министър-председателя в Тракия за местните избори в страната.

В речта си той акцентира върху значението на Тракия: “Тракия е и Солун, и Ксанти, Делиорман, Кърджали, Вардар. Дори и ако се върнете в Скопие, в Прищина, Призрен, Сараево. Тракия е жив свидетел на нашата история. Този район е представителен за цялата ни история.”

Думите на Ердоган предизвикаха вълна от недоволство в Гърция и Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика