МВР разчита на бедните общини за пари за бензин

1076
МВР разчита на бедните общини за пари за бензин

Министерството на вътрешните работи (МВР) чиито годишен бюджет надхвърля над 1 млрд. лв. разчита на малки и бедни общини да даряват гориво и смазочни материали на полицията по места. Това става ясно от отчета за даренията към ведомството за януари-март тази година.

Конкретни общини правят редовни дарения до 1000 лв, отчитат от МВР. Такава е ситуацията в районните управления в Поморие, Приморско, Созопол и Средец.

228 души и 197 автомобила са проверени в хода на спецакция в столицата

Операцията е проведена от 22:00 часа на 20 до 04:00 часа на 22 май; в нея са участвали служители на СДВР, съвместно с представители на ...

От данните в отчета става ясно, че дарения се правят дори от общините в най-бедния северозападен регион. Там гориво на МВР са отпускали общините Ружинци и Ново село, а Бяла Слатина и Борован са плащали за ремонт на полицейските коли.

Сериозна щедрост по линия на горивото е показала община Дулово с две дарения за над 9000 лв., както и Тутракан с 3619 лв. 

Най-голямото дарение, което МВР е получило през този период, е взето от дирекция "Миграция", която се занимава с бежанците. То също изглежда странно на фона на редовните финансови инжекции, които правителството прави заради бежанската криза. Дирекцията е получила дунапренови дюшеци, медикаменти и хигиенни материали на обща стойност 80 623 лв. от асоциация "Лекари без граници" - Холандия. Това дарение на практика е половината от всичко получено за тримесечието. Общата стойност на подаръците е 163 464 лв.

В тази сума освен парите за бензин тук-там се среща и подарена техника. Например, прокуратурата в Монтана е подарила на местното полицейско управление компютри за близо 3700 лв. В Долна Митрополия пък общината е ремонтирала РПУ-то за над 23 000 лв. 

Еврика – тв водещ откри, че полицията има право да действа извън правилата

Над 500 нарушители за седмица са хванати да карат в бус лентата в София. 480 от тях са глобени за това, а останалите са глобени и за др...

Практиката с даренията в МВР бе възобновена от вътрешния министър Румяна Бъчварова миналото лято, но тази възможност бе дадена с промяна в закона още в началото на 2014 г. Година по-рано тогавашният министър Цветелин Йовчев ги забрани с изключение на тези по международна линия. Наскоро Бъчварова заяви, че подаръците били още една възможност за МВР. "Опитът ми в последните месеци показа, че това е една допълнителна, макар и несъществена възможност за това МВР да си върши добре работата. Такива са условията, при които работим", каза тя, цитирана от "Сега".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика