На първо четене: Депутатите ограничиха схемата със "златните паспорти"

6793
На първо четене: Депутатите ограничиха схемата със "златните паспорти"
Снимка: БГНЕС

След дълго очакване депутатите най-накрая се захванаха да премахнат практиката да се раздава българско гражданство на чужденци срещу направени инвестиции в нашата страна – известна като „златни паспорти“.

Това стана с поправки в Закона за българското гражданство, подготвени от правосъдното министерство, които бяха одобрени от парламента на първо четене.

Правосъдният министър: Да махнем българското гражданство от пазара

Искаме да премахнем от пазара продажбата на българско гражданство. Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на п...

Промяната се наложи, след като стана ясно, че с тази практика се злоупотребява – чужди граждани се сдобиват с български паспорти, но не правят реални инвестиции. Ще остане обаче възможността потенциални инвеститори да получават разрешение за постоянно пребиваване у нас.

Отхвърлен беше законопроект на ДПС, който беше почти идентичен с този на правосъдното министерство. Разликата между двата проекта беше, че от движението искаха да отпадне и разпоредбата, засягаща пребиваването.

Аргументът им беше, че така ще се спазят в пълнота препоръките на европейските ни партньори за инвестицонното гражданство. Управляващите заявиха, че след като се затвори „голямата врата“ към българското гражданство, статутът на постоянното пребиваване няма да представлява особено голям проблем.

Разисквания

ЕП ще иска забрана на "златните паспорти" и правила на ЕС за "златните визи“

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент одобри с голямо мнозинство (61 гласа "за", 3 гла...

Обсъждането на промените в пленарната зала протече най-вече като спорове между управляващите и ДПС за това върху кого пада отговорността, че толкова дълго просъществуваха „златните паспорти- повече от 8 години. Зам.-шефът на движението Йордан Цонев се впусна в дълъг исторически разказ, в който твърдеше, че ДПС е било против въвеждането на практиката още в самото начало.

И се похвали, че ръководената от него анкетна комисия от 2019 г., проучваща схеми за продажба на паспорти, е затегнала режима на инвестиционното гражданство. А сега, когато ЕС и САЩ са поискали подобни практики изцяло да се отменят, партията се съобразява и с това.

Петър Куленски от ПП цитира изказвания на Цонев от парламентарната трибуна през 2020 г., според които депутатът от ДПС е оценил схемата „паспорт срещу инвестиции“ като важен инструмент за българската икономика, който не може да бъде изоставен. „Явно вие сте претърпели голям катарзис. Когато ДПС ви каже „Добър ден“, по-добре погледнете нагоре, за да видите къде е слънцето“, иронично каза Куленски, цитиран от Сега.

Цонев отвърна, че тогава е защитил „новия механизъм с истински контрол“, за който говореше по-рано. А съпартиецът му Хамид Хамид нападна ПП: „Миналата седмица вашият премиер, вашият лидер, вашето слънце, обеща да подкрепите законопроекта за пълна проверка на всички паспорти, а сега се отмятате.“

Прокуратурата да разпита правосъдния министър за „златните паспорти“, искат от ДПС

ДПС сезира главния прокурор Иван Гешев във връзка с изказване на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за "златните паспорти". От...

Стана ясно, че допълнително ще бъде дискутиран въпросът за постоянното пребиваване. А също и за проверката на издадените досега паспорти, за която настоява ДПС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика