На първо четене: Приеха и 40-годишни да стават войници

7488
На първо четене: Приеха и 40-годишни да стават войници
Снимка: Aктуално

Максималната възраст за приемане на военна служба да стане 40 години за всички категории военнослужещи, приеха депутатите чрез промени в Закона за отбраната.

В момента това е допустимата възраст за прием само за офицерите. При офицерските кандидати и старшите сержанти пък таванът е 33 години, а за войниците и матросите максималната възраст е 28 години.

Червен депутат открои тежките системни проблеми в българската армия

Механичният подход последните 10 години за решаване на проблема с некомплекта в армията няма да промени съществено нещата. Това мнение...

С промените се изравняват годините на всички категории военнослужещи. Мотивите са, че в определени военни формирования войнишкият, както и офицерският състав, са на критичния минимум поради постоянно намаляващия човешки ресурс в резултат на демографската криза.

В законопроекта се предвижда още пенсионираните военни да могат да остават на своя досегашен пост до три години. Мотивът за това е, че за длъжността няма хора, а позициите са особено важни за изпълнение на задачите на въоръжените сили. От мотивите става ясно още, че по този начил щели да бъдат спестени и средства за изплащане на пенсиите.

Дебати

От БСП обявиха, че ще се въздържат на първо гласуване от приемането на предложените промени.

Механичният подход последните 10 години за решаване на проблема с некомплекта в армията няма да промени съществено нещата. Това мнение изрази Кольо Милев по време на дебатите по Закона за отбраната и въоръжените сили.

Министерски съвет одобри и 40-годишните да стават войници

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Предла...

По думите му увеличението на пенсионната възраст и възрастта за приема на войници, ще усили тези опасни последици", обърна внимание още Кольо Милев. "На първо място застаряването на армията ще стане необратим процес и ще изисква впоследствие крути решения, нови промени в плана за развитие на въоръжените сили до 2032 г., които ще се приемат негативно от военнослужещите и обществото като цяло. Нужни са други решения, които не се предлагат в законопроекта", коментира ще Милев.

"На второ място ще задълбочат противоречията между млади и стари, между хора на високи длъжности, получили право на пенсии и на такива, на които се увеличава възрастта за пенсиониране. Изгубилите надежда ще продължават да напускат армията и некомплекта ще се увеличава", каза ген. Милев. Според него на трето място се нарушава основното правило, че всички в армията и отделните колективи са равни.

На противоположна позиция бяха управляващите депутати от ГЕРБ.

Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили са стъпка в правилната посока и ще доведат до преодоляване на некомплекта, обяви от парламентарната трибуна вицеадмирал Пламен Манушев.

"Първо искам да информирам Народното събрание, че няколко часа обсъждахме в Комисията тези промени. Мога да заявя категорично, че представителите на Министерството на отбраната в лицето на заместник-министъра, на постоянния секретар, бяха изключително аргументирани. Смятам, че там убедиха голяма част от присъстващите за необходимостта от тези промени, които се предлагат", коментира Манушев.

Предложение: И 40-годишните ще стават войници

Максималната възраст за приемане на военна служба да стане 40 години за всички категории военнослужещи. Това гласят част от промените в...

Вицеадмиралът обърна внимание, че последните години са направени десетина промени в този закон. Депутатът от ГЕРБ обясни, че първата е била да се премахне ранното пенсиониране.

"Това беше с вдигане на възрастта от 20 на 27 години. Доста офицери си заминаха тогава. 2010 г. да има минимална възраст, тъй като нямаше такова изискване и затова бяха тези промени.

Това, което се предлага от Министерство на отбраната от цивилното и военно ръководство е стъпка в правилната посока и то ще доведе до макар и бавни стъпки за преодоляване на некомплекта. Тези промени имат и една друга цел - тя е да се намали и желанието на офицерите и старшините и сержантите да упражнят правото си на пенсия", каза още вицеадмирал Манушев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика