Националистическа партия на България – на ръба на закона

62031
Националистическа партия на България – на ръба на закона
Снимка: БГНЕС

На 9 ноември, събота, в България беше учредена нова партия – Националистическа партия на България. Засега формацията все още не е регистрирана от съда, а в нея влизат организации като „Национална съпротива”, Българска национално-радикална партия и организацията „Кръв и чест”, която е обявена за нелегална в Германия, Русия и Испания заради неонацисткия си характер. Всъщност „Кръв и чест” е международна мрежа, създадена през 1987 година. В партията влиза и фракцията „Офанзива”, която е известна като организация на футболните фенове на ЦСКА.

Според Миролюба Бенатова, която гостуваше в сутрешния блок на Нова телевизия, „Кръв и чест” отдавна е известна като организация, която организира саморазправи и която е следена от ДАНС. „Очевидно тази организация според българските служби не е проблем, въпреки че в Германия, Русия и Испания тя е забранена като неонацистко формирование. Тези хора се борят за управление. Те искат да вземат властта и да докарат ново българско възраждане. И смятат, че са автентичните националисти и смятат, че са предадени от формирования като "Атака", например, поради поведението на Волен Сидеров", казва Бенатова.

"Нова алтернатива" със сигнал в прокуратурата срещу регистрирането на Националистическа партия на България

"Нова алтернатива" ще внесе искане при главния прокурор Сотир Цацаров против регистрирането на Националистическа партия на България, тъ...

В студиото на bTV Симеон Костадинов, който е член на ръководството на новата партия, обясни, че в събота на учредителното събрание не са били допускани медии, тъй като новото формирование е имало да обсъжда „неща с по-конфиденциален характер за политическата стратегия”. Ние желаем чрез пакет от политики, които са националноотговорни, да превърнем България отново в национална държава. По думите на Костадинов в момента България е арена на битка между две олигархии – прозападна и проруска. Костадинов призна, че е бил член на „Атака” до 2006 година.

Според Бенатова обаче в устава на Националистическата партия има много спорни неща, които са на ръба на закона. „Смазване на циганския терор с железен юмрук” например е едно от тях, каза журналистката и добави, че преди няколко години подобна мярка не беше възможно да присъства в официален документ.

Пред bTV обаче Костадинов заяви, че е факт, че в региони с по-голяма концентрация на ромско население има по-голяма престъпност. Представителят на „Офанзива” Мартин Медаров омаловажи нападението от събота над 29-годишния Метин, който беше пребит зверски и е в кома във ВМА. Медаров каза, че не е запознат със случая и няма какво да оценява случая, защото това бил преекспониран случай.

Друго искане на новите националисти е в България да има ограничение на вероизповеданията – едно вероизповедание да се признава за такова, ако има поне 500 хил. последователи. Сега според закона трябва да са 10 хил., твърди Костадинов.

"Кръв и чест" и други националисти учредиха нова партия

„Национална съпротива” и Българска национално-радикална партия, организацията “Кръв и чест”, група неформални м...

Костадинов обаче отказа да даде отговор "да" или "не" на въпроса дали фашизмът и националсоциализмът са положителни политически явления.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика