Надежда Йорданова: Имаме задължение да осигурим свобода на медиите

1497
Надежда Йорданова: Имаме задължение да осигурим свобода на медиите
Снимка: Студио Actualno

“Явяваме се на тези избори със заявка да получим подкрепа от българските граждани и да имаме първия мандат в 49-ия парламент, за да можем да наложим едно стабилно реформаторско правителство. Това каза за “бТВ радио” Надежда Йорданова, кандидат на обединение “Продължаваме промяната - Демократична България” в 23 МИР - София.

Тя не изключва хипотеза обединението да нямаме мнозинство -  “Ние сме реалисти. За формиране на правителство ще търсим подкрепа от политическите партии, които са представени в парламента по конкретни национални задачи и конкретни приоритети”.  

Надежда Йорданова подчерта, че пред България има големи възможности: ”Съвсем реалистично е България да влезе в Шенген. Съвсем реалистично е в рамките на 2 години със 70% да се намали административната тежест, да направим радикална реформа на съдебната власт, включително конституционна, да модернизираме армията си, да влезем в Еврозоната. Това са задачи, за които ще търсим подкрепа от парламентарно представените партии”.

“Ние от ПП-ДБ многократно и последователно сме изразявали позиция, че съвместно управление с ГЕРБ на този етап е невъзможно”, заяви Надежда Йорданова и допълни, че това е така “не заради наши решения да тропаме по масата, а защото ГЕРБ  не са доказали, че разбират защо хората не ги искат да са в изпълнителната власт. Гордиевия възел тук е в спора как да се справим с корупцията. Нещо, което трови тъканта на българската държава и общество и трябва да се справим”. 

Но тя не отхвърля възможността в пленарна зала ГЕРБ да подкрепят отделни конкретни законопроекти, политики и национални приоритети. “Нека припомним, че и в 48-то Народно събрание е имало случи, в които по определени въпроси сме гласували в една посока. Парламентарният живот е именно за това, да можем, запазвайки различията си, по определени въпроси да търсим съгласие. И пак повтарям - това не означава управленска коалиция”, заяви Надежда Йорданова. Ивайло Мирчев: Радев не разбира помощта за Украйна, дано разбере, че армията трябва да се модернизира (ВИДЕО)

По отношение на констатациите в доклада на “Амнести интернешънъл”, че се влошава медийната среда, че журналисти са подложени на заплаха и тормоз, за  дискриминация над търсещите свобода мигранти и увеличаващите се случаи на домашно насилие, Надежда Йорданова посочи, че те показват години несвършена работа. Тя отбеляза, че те са в унисон с констатациите, които се правят в 11-ия доклад за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека, чийто проект е гледан миналата седмица в Комисията по правни въпроси и права на човека на ПАСЕ.

“За медийната свобода има няколко чисто регулаторни теми, които могат да се направят. На първо място бързото приемане на директивата по slap делата. От години отлежават едни изменения в Наказателния кодекс, които са в подкрепа на разследващите журналисти. Знаете, че измененият в Закона за домашното насилие, които срещат много широка обществена подкрепа, без особена аргументация по съществото си, беше отхвърлен с 2 гласа в 48-то Народно събрание. А всички тези констатации показват колко много работа има да се свърши в НС. По всеки един от тези въпрос ние ПП-ДБ имаме конкретни законодателни предложения.” заключи бившият правосъден министър.

Тя смята, че е крайно време е съдебната система да бъде променена така, като изискват международните демократични стандарти - работеща ефективно отчетна прокуратура и истинска съдийска независимост. Според нея Висшият съдебен съвет трябва да се раздели на две, а главният прокурор да не бъде всевластен властелин върху прокуратурата. За това е необходимо конституционно мнозинство от 160 гласа за изменение в конституцията. 

“Логиката на конституционния законодател е да заложи това високо мнозинство е да принуди политическите сили за най-съществените въпроси на конституционното устройство на държавата да търсят консенсус, а да не се налагат с тропане по масите или с 1-2 гласа превес”, допълни кандидатът на за народен представител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика