Настимир Ананиев: Избори, ревизия и промяна са думите на годината (ВИДЕО)

6686
Настимир Ананиев: Избори, ревизия и промяна са думите на годината (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

"Имахме три пъти избори и два пъти ГЕРБ загубиха. Първа сила е "Продължаваме промяната", а черешката на тортата е преизбирането на президента Румен Радев". Това заяви депутатът Настимир Ананиев от формацията на Кирил Петков за Actualno.com за равносметката от изминалата година.

"Разбира се, покрай цялата тази динамика на събитията излязоха и много други неща. Спомняте си например случая със земеделския производител Светослав Илчовски, който в 45-ото Народно събрание се осмели и разказа по какъв начин се случват нещата в българското земеделие. Излязоха още много други неща: автомагистрала "Хемус" и "инхаус" поръчките. Казано по-ясно - раздаването на пари в сакове – милиони, които се изнасят от банка в неизвестна посока. Но тази година е много специална. Махам настрани ковидкризата, която няма как да не повлияе на политическия, икономическия и социалния живот в България. Видяхме, че 44-ото Народно събрание, което изкара цял мандат, фактически е направило така, че законно да се краде", заяви той.

(Припомняме, че през месец май Светослав Илчовски направи серия от твърдения за търговия с влияние и корупция в парламента. По думите му пред депутатите бизнесменът Иван Ангелов се е разраствал под личната опека на бившия премиер Бойко Борисов, като той дори е съдействал за фиктивното повишаване на цената на акциите му на българската борса). ВСИЧКО ПО СЛУЧАЯ СЪС СВЕТОСЛАВ ИЛЧОВСКИ ВИЖТЕ ТУК 

(В началото на месец ноември МВР съобщи, че от близо 84 млн. за Лот 5 на АМ "Хемус" – 60 млн. са били изтеглени само за ден от банка без предварителна заявка и са изнесени в сакове и чували. Месец по-късно ГДБОП арестува 42-годишния Борислав Колев. Той е обвинен в пране на пари като съмненията са, че именно до него са стигнали парите - всъщност 53 млн. лв.) .ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ С БОРИСЛАВ КОЛЕВ ВИЖТЕ ТУК 

Настимир Ананиев отчете резултатите от машинното гласуване на изборите, което за първи път беше въведено през тази година.

"Да не забравяме и въвеждането на машинното гласуване, което се видя, че е много по-бързо, няма невалидни бюлетини, които винаги са били между 80 и 100 хиляди. Сега тези гласове бяха зачетени. Друго, което ме радва, е резултатът на ГЕРБ, който продължава да пада. Това го свързвам с усилията на министъра на МВР Бойко Рашков, който натисна контролирания вот. Работата на полицията по този сегмент се увеличава и в момента, в който спряхме тази практика, се видя, че резултатите изглеждат по различен начин. Тези, които загубиха, ще кажат: ниска избирателна активност. Не! Това не е вярно. Просто хората, които бяха зависими, не излязоха да гласуват", коментира Ананиев.

Той отечете и успеха на "Продължаваме промяната" (ПП) на последните избори.

"Резултатът от всичко това, което изброих, е, че ПП е първа политическа сила. Формация, която преди 6-7 месеца не съществуваше и беше оглавена от двама доста дейни министри от служебното правителство: Кирил Петков и Асен Василев, които за първи път показаха различен подход към политиката. Първо действаме след това говорим. Всъщност те ни показаха конкретни действия, а след това са приказките. Българите ги подкрепиха – 673 хиляди души и тук е моментът да кажа, че бих вдигнал жълт картон на социологическите агенции, които объркаха резултата на формацията с 10 процента", заяви депутатът.

Ананиев коментира и оттеглянето си от коалицията "Изправи се, ние идваме".

"Това беше коалиция от хора, които бяха на протестите. Аз съм протестирал над 200 дни срещу управлението на Бойко Борисов и за оставката на Иван Гешев. Там се обединихме много хора, които сме различни, но това което ни обединява, беше, че искаме да спрем управлението на ГЕРБ, защото 12 години е достатъчно. През последните месеци обаче вие си спомняте скандалите, които се завъртяха около Татяна Дончева. Имаше два конкретни и знаете, че ПП ВОЛТ е общоевропейска партия и младите хора в партията казаха, че не приемат този начин на правене на политика. Споменете си, че Дончева преговаряше първо с Корнелия Нинова от БСП преди изборите за 46-ото Народно събрание, тя не я взе и Дончева се върна в "Изправи се!" След това скандалът с 500К. И това беше нещо, което преля чашата. Събрахме се на национален съвет на партията и колегите казаха, че ако Татяна Дончева продължава да е в коалицията, ние трябва да излезем. По-късно така и направихме, а след това подкрепихме "Продължаваме промяната", разказа Настимир Ананиев.

Повече по двата скандала четете тук: 

Разцепление в Изправи се.БГ: ПП Волт се оттегля от коалицията

Справка: Кои са "ракетоносителите", с които Кирил Петков и Асен Василев ще участват на изборите

Има или няма такъв подкуп? Спорът между Радостин Василев и Татяна Дончева се разраства

Корнелия Нинова: Съюз с Татяна Дончева няма по три причини

Ананиев завърши с пожелание за търпение от хората към новите управляващи: "Промяната е тук! Има хора, които имат кауза да направят живота на българите по-хубав, те да имат достоен живот и да се почувстват европейци". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com