Има или няма такъв подкуп? Спорът между Радостин Василев и Татяна Дончева се разраства

11194
Има или няма такъв подкуп? Спорът между Радостин Василев и Татяна Дончева се разраства
Снимка: БГНЕС

Опит за промяна на България чрез осветляване на порочни практики, "отстрел" на силен политически играч и създаване на недоверие между партиите на протеста, синхронна атака на големите парламентарни групи и прокуратурата срещу най-малката, но гласовита коалиция в Народното събрание, отклоняване на вниманието, трупане на предизборни дивиденти - това са основните версии, с които политиците днес обясняваха отправените от "Има такъв народ" обвинения срещу зам.-председателя на парламента Татяна Дончева ("Изправи се.БГ! Ние идваме!") за предлагана голяма парична сума срещу привличането на представители на партията в евентуален кабинет.

Три дни след лансирането на сюжета от шефа на парламентарната група на "Има такъв народ", част от детайлите в разказа бяха смекчени, главните действащи лица - депутатите Радостин Василев ("Има такъв народ") и Татяна Дончева си разменят остри обвинения пред медиите, стоящите зад тях политически формации се атакуват агресивно, докато повечето от останалите играчи в парламента запазват дистанцирано мълчание. ГЕРБ се възползва от сблъсъка, за да отправи сложи под общ знаменател всички "партии на промяната", а прокуратурата изненадващо бързо се включи да проверява изнесеното, макар да даде ясен сигнал, че трудно може да се докаже какво се е случило, доколкото казусът е "дума срещу дума". Как ще завърши сюжетът и в каква посока ще се отрази на участниците в него засега е трудно за прогнозиране, но най-вероятно той ще се превърне в едно от оръжията на предстоящата поредна предизборна кампания.

Как ИТН и ИБНИ да се подкупват, разцепват и подпукват

От "Половин милион ще ти дам" до "Нищо не пазя"

В събота (4 септември) - в отговор на обвинения на Татяна Дончева за обвързаности на Слави Трифонов с почетния председател на ДПС Ахмед Доган и Орлин Алексиев (бивш общински съветник от ГЕРБ - бел. ред) - Тошко Йорданов от "Има такъв народ" обяви в ефира на БНР, че зам.-председателят на парламента е отишла на разговор с неназован депутат от партията и се е опитала да го убеди да отцепи от групата депутати, които да подкрепят с гласовете си евентуален кабинет с мандат на "Изправи се.БГ! Ние идваме!". По думите му по време на разговора, състоял се в средата на август, Дончева е "драскала на листчета: "Половин милион ще ти дам". Дончева реагира с думите, че става дума за "абсолютни бълнувания", включително защото позицията ѝ в коалицията не предполагала да води подобни преговори.

Два дни по-късно последва интервю за предаването на Тошко Йорданов по партийната телевизия "Седем-осми" с депутата Радостин Василев, който заяви, че той е водил разговора с Дончева в адвокатската си кантора. Той посочи като доказателство за думите си, че разполага със записи от охранителната камера на кантората му, потвърждаващи срещата. Във версията на юриста обаче не се говореше за предложен подкуп. Тезата за подкупа бе по-скоро лансирана от Тошко Йорданов, според когото "всеки нормален човек би си помислил това", когато става дума за лист с имена на хора и сума, изписана до тях.

Ива Митева: Промяна няма да се случи докато има политици като Дончева

Радостин Василев изрично подчерта, че не е твърдял, че му е предлаган подкуп, защото е адвокат и "мога да правя оценка на фактите, и никога няма да набедявам някого в нещо, което не е сигурно дали е така". И все пак Василев разказа за разговора с Дончева, която пишела на лист имената на депутати, които имали влияние и дори възможности да получат министерски постове - като председателя на парламента Ива Митева, заместничката ѝ Виктория Василева, енергийния експерт Иван Хиновски, а до тях сумата от 500 хил.лв. По думите му в хода на разговора - след като той уверил, че никой от посочените няма да изостави партията си, имената били задраскани.

Във вторник в изявление в кулоарите на Народното събрание Радостин Василев уточни, че не е имало свидетели на разговора и не пази листа, на който видял имената и сумата: "Нищо не пазя. Няма да Ви моля да ми вярвате, просто всеки приема обективната действителност, както смята за правилно. След като съм излязъл да говоря, едва ли си го измислям". След което за пореден път потвърди готовност да се яви на детектор на лъжата, за да бъдат проверени думите му. Тезата за детектора беше лансирана неколкократно и от Тошко Йорданов, който призова и Дончева да се подложи на тест с машина.

Съвпадения и разминавания

Дончева реагира на отправените ѝ обвинения в няколко поредни поста във "Фейсбук" и с коментари за медии. Днес тя не присъства на извънредното заседание на Народното събрание, на което се гласува актуализацията на бюджета, като според изявленията ѝ в предните дни е във Виена по служебен ангажимент. Въпреки многобройните разминавания, има няколко пункта, в които версиите на Радостин Василев и Татяна Дончева ако не се припокриват, поне не се изключват взаимно. До момента Дончева не е отрекла да е участвала с посочената среща в кантората. В изявления за медиите потвърди, че е имала разговори с различни депутати, включително с Радостин Василев, за да обсъждат какви са разумните възможности за постигане на съгласие, но без да конкретизира с кои и къде. Отрече обаче да е предлагала пари и на свой ред обвини партията във внушения, че разполага с пари, които не са при нея, а "при други, включително и при спонсорите на "Има такъв народ".

Манолова: ИТН и ГЕРБ са като ансамбъла по синхронно плуване

Татяна Дончева: Слави Трифонов иска да бъда отстранена от политическия живот

След изявлението на Слави Трифонов във Фейсбук по повод скандала с Татяна Дончева, тя светкавично отговори също в социалната платформа:...

Съвпадение има и в датите - според адвоката става дума за 12 август, а Дончева обобщи пред Би Ти Ви в понеделник вечер, че е било " в седмицата след участието ѝ в предаването "Панорама" по БНТ на 6 август, когато употреби думата "чалгари" по адрес на "Има такъв народ" и обяви, че не могат да намерят подходящи хора за министри.

Оттам нататък разказите се разминават напълно. По думите на Дончева ролята ѝ в коалицията "Изправи се.БГ! Ние идваме!" по никакъв начин не я поставя в позиция да води преговори с когото и да било. Тя нарече абсурдно твърдението, че е искала да отцепи 20 - 30 депутати, тъй като броят е крайно недостатъчен за постигането на описаната цел - за бъде подкрепен кабинет с мандата на най-малката коалиция. "За какво са ни 20-30 депутати, като правя сметката, на нас ни трябват минимум 40? Даже за нормално функциониране ни трябват 50 - на практика цялата им група, без сценаристите. За какво трябва да отцепваме? По правилник те не могат да направят друга група, нито да се влеят в някоя ", написа Дончева.

Виктория Василева за подкупите в парламента: Нищо изненадващо

Изчислението сочи, че към средата на август единствената възможност за избиране редовно правителство изискваше всички гласове на "Има такъв народ", БСП, "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Трите формации, извън "Има такъв народ", имат заедно 83 депутати, т.е. с най-малко 38 под минимума от 121 гласа за прокарване на Министерски съвет при редовен кворум на парламента и за осигуряване на подкрепа за други управленски решения след това. Размяната на нападки доведе до заканата на зам.-председателя на парламента да съди колегите си, а Василев я предупреди, че в такъв случай "ще се сблъска с още по-тежка действителност".

Прокуратурата в действие

Василев: Ако Татяна Дончева ме съди - ще се сблъска с още по-тежка действителност

Депутатът от „Има такъв народ“ Радостин Василев определи случая с Татяна Дончева като морален казус. В кулоарите на парламе...

В първия работен ден след празниците Специализирана прокуратура се самосезира по "изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-ото Народно събрание". Според съобщението, в което не се посочва името на депутата, предстои изясняване на казуса от фактическа и правна страна, след което наблюдаващият прокурор ще прецени дали има законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от Наказателния кодекс. Текстът в закона предвижда наказание затвор до 3 години или глоба до 3 хил. лв. за този, който предложи, обещае или даде дар или каквато и да е неследваща се облага на лице, което твърди, че може да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице.

Пред Би Ти Ви говорителят на структурата Христо Кръстев уточни, че законовият срок да завършване на проверката е максимум три месеца - два плюс един допълнителен при необходимост. Това означава, че резултатите могат да излязат както непосредствено преди очакваната дата за предсрочен вот в средата на ноември, така и след гласуването. "Освен обяснения няма какво друго да бъде направено, но те ще бъдат тези сведения, които ще бъдат анализирани и ще се прецени на кого да се даде вяра и на кого - не", допълни той.

"Специализираната прокуратура не се самосезира нито за пачките в чекмеджето, нито за 70 млн. лв. такса "спокойствие" от хазарт, нито за теча на гориво от държавния резерв" - реагира на действията на обвинението председателят на коалицията "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

Ролята на ГЕРБ и отзвука в коалицията

Ден, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска да бъдат разследвани отправените от "Има такъв народ" обвинения за подкуп, групата на партията излезе с декларация от парламентарната трибуна, в която атакува т.нар. "партии на протеста". От трибуната на парламента Тома Биков обяви, че изнесеното потвърждава два политически факта - че "една от двете страни лъже" и че скандалът е "логичен завършек на провала на втори пореден парламент да излъчи правителство на партиите на промяната", като иронично припомниха, че те са били наречени от президента Румен Радев "братството на почтените". От ГЕРБ-СДС отново настояха президентът "час по-скоро" да разпусне 46-тото Народно събрание и заявиха, че иначе ще инициират комисия, която да се занимае със сюжета.

Татяна Дончева: Нямам никакъв друг избор, освен да си потърся правата по съдебен ред

"Аз нямам никакъв друг избор, макар че мразя да съдя журналисти и мразя да се съдя с колеги, освен да си потърся правата по съдебен ред...

ГЕРБ поиска разпускане на парламента или комисия за скандала с Дончева

Още преди декларацията на ГЕРБ Мая Манолова видя "поразителен синхрон в действията" на "Има такъв народ" и ГЕРБ. "Те са като ансамбъл по синхронно плуване, включи се и главният прокурор", посочи тя и припомни че прокуратурата не се е задействала по много други скандални разкрития в страната. От изявлението на Манолова пред журналисти в кулоарите на Народното събрание се разбра, че тя не е знаела за срещата на Дончева с Василев. За нея изглежда, че и Николай Хаджигенов (също от "Изправи се.БГ! Ние идваме!") е разбрал от медиите. Името на Хаджигенов беше цитирано от Радостин Василев, който заяви, че на срещата Дончева нарекла колегата си хомосексуален и го обявила за действащ агент на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

"Това показва защо този парламент трябва да приключи колкото се може по-скоро. Като никога съм съгласен с "Има такъв народ" и Слави Трифонов, че трябва да има избори, за да може част от тази шлака да отиде там, където ѝ е мястото, а именно в канала", заяви Хаджигенов. Той не каза кого визира като "шлака", но от думите му се разбра, че Дончева не е най-цененият от него политик: "Ние не сме си близки с Татяна Дончева, нито в политически, нито в никой друг смисъл. Така че не разговаряме често и не ми е споделяла нищо".

На въпрос на "Дневник" как недоволството му от Дончева ще се отрази на бъдещите отношения в коалицията, предвид следващите предсрочни парламентарни избори, Хаджигенов отговори: "Не знам какво означава, ще видим какво означава. За мен политическите отношения с Татяна Дончева, доколкото въобще ги имаше, приключиха предния път, когато отиде да се пазари с БСП", каза депутатът, имайки по всяка вероятност предвид, че през май Дончева води преговори да се съюзи с БСП, но в крайна сметка остана при Манолова.

От БСП и "Демократична България" днес в парламента отказваха коментари по обвиненията на "Има такъв народ". В интервю за Би Ти Ви вечерта съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов определи случващото се "разкалване на терена" на започналата предизборна кампания и изрази съмнения, че истината ще излезе наяве.

Василев: Ако Татяна Дончева ме съди - ще се сблъска с още по-тежка действителност

Депутатът от „Има такъв народ“ Радостин Василев определи случая с Татяна Дончева като морален казус. В кулоарите на парламе...

И още версии от Слави Трифонов и Дончева

В пространен пост във "Фейсбук" лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов защити решението на Тошко Йорданов и Радостин Василев да говорят пред медиите с аргумента, че "промяната в България е възможна, ако хора като Татяна Дончева, които искат да подменят вашия законен, демократичен вот на всяка цена в името на нечий чужд интерес, бъдат отстранени от политическия живот". Според него с признанието си, че е разговаряла с десетина депутати от партията, Дончева потвърждава, че е опитала да разцепи групата. Трифонов отправи остри нападки за "поръчкови лъжи и внушения" срещу медиите, които - по думите му - леят жлъч по негов адрес, но не задават въпроси на Дончева за случилото се.

Час по-късно Татяна Дончева му отговори, също във "Фейсбук" с две обвинения. Според първата целта на Трифонов е тя да бъде отстранена от политическия живот, а между другите политици и партии да бъдат създадени "отношения на подозрителност и недоверие, които да не позволяват постигане на съгласие за каквото и да било". Според второто целта е да се намери претекст да се осуети закриването на специализираните съдилища. "Ангажирането на специализираната прокуратура с проверката най-вероятно ще осуети и този път закриването й. Но тя дава възможност да предоставят "доказателствата", които твърдят, че имат", пише Дончева.

Защо сега

От разговора между Тошко Йорданов и Радостин Василев по телевизия "Седем-осми" стана известно, че Дончева е ходила в адвокатската кантора на 12 август в 17.30 часа, но за това се разбира около месец по-късно. Това е денят, в който депутатите сложиха точка на проектокабинета на "Има такъв народ" с премиер Пламен Николов. Тъй като бе предварително обявено, че ГЕРБ-СДС ще върне мандата в момента, в който го получи, бе очаквано политическото внимание да бъде насочено към третия опит за съставяне на правителство. Преди президентът Румен Радев да го връчи на "БСП за България" имаше неофициална информация, че най-малката парламентарна група "Изправи се.БГ! Ние идваме!" също е обсъждана възможност. Запитан защо "Има такъв народ" огласява сега (след като вече е известно, че ще има нови парламентарни избори) отиването на Дончева в кантората му, Радостин Василев отговори общо, че "всеки си преценява кога и как". По думите му "трябва да се види този човек какъв морал притежава и докъде е стигнал в политическото си инженерство".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com