X
 
 

Нено Димов предлага изваждането на защитени зони от европейската екомрежа

1523 14
photo of Нено Димов предлага изваждането на защитени зони от европейската екомрежа
Снимка: БГНЕС
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) иска да извади защитени територии от европейската екомрежа НАТУРА 2000, защото били вкарани в нея погрешка, без да са проверени данните, пише Expert.bg.

Това става на фона на критиките от Европейската комисия, че България не управлява достатъчно адекватно тези зони. През юли миналата година Брюксел дори предупреди България, че ще започне наказателна процедура заради това, че нарушава правилата за опазване на териториите от НАТУРА 2000.

Нено Димов обжалва в съда, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

На 27 март министърът на околната среда и водите Нено Димов е обжалвал решението на Върховния административен съд от 7 март 2019 г., с ...

Парадоксалното е, че именно с аргумента за по-добрата грижа за НАТУРА зоните се прокарват поправки в Закона за биологичното разнообразие, представени във вторник пред журналисти от екоминистъра Нено Димов и предвиждащи ревизия на обявените зони от европейската екомрежа, отбелязва още Mediapool.bg.

Димов не можа да каже каква част от зоните ще подлежи на корекции, но факт е, че значителна част от инвестиционните проекти за строежи, особено по Черноморието и в планините, са възпрепятствани от ограниченията на европейската екомрежа.

Има огромно количество зони по НАТУРА, които не могат да бъдат там, и промените в Закона за биологичното разнообразие дава възможност грешките да бъдат поправени, каза Димов.

По думите му през 2007 г. обявяването на зоните от НАТУРА мрежата у ставало по неясен начин и по съмнителни първични данни, с каквито Министерството на околната среда и водите не разполагало. Това е старо медийно обвинение срещу екологичните организации при техни акции в защита на природата – че те се дали грешни данни за обявяване на зони за биоразнообразие.

"Държавата не разполага с голяма част от тези данни. Оттук-нататък държавата не може да си позволи да взима решения по данни, които не са проверени. Тук новото е, че тези данни трябва да бъдат проверени за достоверността им. Ние сме свидетели на огромно количество зони, които попадат в НАТУРА и които по никакъв начин не могат да бъдат в НАТУРА, защото данните, по които са направени, са непроверени. Факт е, че тези грешки са правени преди повече от 12 години и е много трудно да бъдат изправени в момента и този закон дава и тази възможности“, каза министърът.

Според Нено Димов Шабленското езеро се отводнявало, за да се почиства от тинята

Шабленското езеро на практика е давало вода за напояване в района. В момента езерото е затлачено от тиня. Състоянието на Шабленското ез...

Той не можа да каже каква част от сега влезлите в обхвата на европейската екомрежа зони са попаднали там погрешка, тъй като "това е изключително сложна информация", но припомни, че 34.8 % от територията на страната е обхваната в тази мрежа.

"Когато има възможност след приемането на този закон да имаме достоверна и проверена информация, ще даде шанс на всичко, което е проверено, да бъде коригирано“, каза Димов. По думите му този закон е трябвало да бъде приет още преди три години.

Предлаганите промени в Закона за биологичното разнообразие предвиждат управлението на зоните от НАТУРА да се предостави на обществен съвет, в който да влизат различни представители на местните общности.

"Извън националните органи се създава водеща роля на регионални органи на управление, в които участват местните власти, собствениците на земи в района, регистрираните в района неправителствени организации. Разбира се, това ще бъде под ръководството на представителите на държавата в частност на районните екоинспекции. По този начин в рамката, която ще се задава на национално ниво, ще могат да бъдат взимани най-добрите решения, за да бъде намерен балансът между опазването на околната среда и развитието на региона“, смята Нено Димов.

"Досега плановете за управление (на НАТУРА зоните - бел. ред.) не бяха задължителни. Философията на териториалните планове е да се дава приоритет на активните мерки пред забраните и ограниченията. Така отговаряме на една от критиките на Европейската комисия, че само чрез забрани не може да бъде постигнато добро състояние на различните местообитания и видове“, допълни министърът.

Министър Нено Димов: Няма нарушения при отварянето на Шабленското езеро

Отварянето на Шабленското езеро, за да изтече част от водата, е правено от години и не противоречи на Плана за управление – след ...

Притесненията на екоорганизациите обаче са, че местните бизнес лобита ще надделяват над решенията за управлението на защитените територии. Освен това природозащитниците обръщат внимание, че ще има дублиране на административни дейности, защото голяма част от НАТУРА зоните попадат в природни паркове.

От коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ съобщиха, че изпращат днес писмо до премиера Бойко Борисов с искане за "незабавно спиране на опасни поправки в Закона на биологичното разнообразие, предложени от министър Ненов Димов".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Борилова 12 Борилова преди 4 месеца Профил на трол?
  Ако некадърникът Тома Белев си беше свършил работата като хората навремето и беше спазвал методологията за определяне на териториите, които да бъдат включени в НАТУРА 2000 нямаше да се налага ваденето на територии. Как е възможно гробище или пък военен полигон да бъдат част от защитена зона НАТУРА 2000 – пълен абсурд.
 • Анонимен 11 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Далавера, далавера, всичко е алъш-вериш!...
 • Рали 10 Рали преди 4 месеца Профил на трол?
  Ами нищо чудно, ако са били вкарани незаконно от зелените
 • Анонимен 9 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Този не е министър на околната среда, а на строителната мафия! Оставка!
 • Васил 8 Васил преди 4 месеца Профил на трол?
  Тези зони са вкарани погрешка и нарочно от „бележити“ зелени експерти като Тома Белев и сие.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Кои зони по-точно, някакви доказателства може ли или само празни приказки?
  : 0 !
 • Любопитен 7 Любопитен преди 4 месеца Профил на трол?
  Че то остана ли по морето нещо, дето да не е бетонирано или сега просто дойде ред на планините?
 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Дали Нено си вярва в това което говори или просто се опитва до край да си заслужи това което са му обещали тези които са го предложили за министър
 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Сигур и тоя човечец иска я частен асансьор , я тераса с размер като небостъргач - затуй май предлага подобни неща в услуга на специалистите по бетониране на природата?Пък после се чудят защо няма желаещи за почивка на черноморието - ми то няма море, само бетонна жунгла...
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  И този плаче за оставка. Да се маха!
 • koмитa 4.1 koмитa преди 4 месеца Профил на трол?
  Така е в Джамбаз-Корпоративно-Търговско Отечество и Ненно-Първо-Инвестиционно Отечество в Европа на Отечествата: https ://bit.ly/2G76iua Не забравайте, че зам.министър на Нено Димов е Николай Кънчев от ЦК на ДС-МВРо на търбуха ДС-Ванче караАлбинос ( https ://bit.ly/2BAsD0d ), собственик чрез планирано фалирания ПФ "Мизия Тракия Македония" на бившия държавен Дренажен флот по р. Дунав, кой виж още ›› то дълбае реката за инертни материали и ГРУБО нарушава екологичната обстановка по реката! караАлбинос и Коко Кънчев бяха в управителния съвет на ПФ "Мизия Тракия Македония" и заедно с подсъдимия ракиджия Стайков (СИС-Индустрис), караАлбинос, Кънчев, Величков (сегашен военен зам.министър!) и Райна Дрангова (ДС-"Кремена" https ://bit.ly/2TOyeYb ) източиха и фалираха фонда в лична изгода! Внимавайте за кого ще гласувате: http ://tinyurl.com/on4jhm9 !
  : 0 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Мама ти! Оставка нещастник! Ще страдаш!
Нагоре
Последно в Актуално