Нено Димов отказа да говори за конфликт на интереси при Жирардели и "Юлен"

3444
Нено Димов отказа да говори за конфликт на интереси при Жирардели и "Юлен"
Снимка: БГНЕС

Нямам знанието да мога да кажа – така екоминистърът Нено Димов отговори на въпрос няма ли конфликт на интереси, ако афиширалият се официално като собственик на "Юлен" велик скиор Марк Жирардели е бил съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова. Не съм водещо министерство по конфликт на интереси, добави Димов след уточняващ въпрос, че екоминистерството е водещо по въпроса с концесията на ски зоната в Банско.

Научих от Марк Жирардели, че е собственик на "Юлен" в понеделник (17 декември), уточни екоминистърът, след като беше изрично попитан дали Жирардели хем е бил съветник на Ангелкова, хем води преговори за концесията на ски зоната в Банско.

Бивш екоминистър: Реалният собственик на "Юлен" няма отношение към развитието на Банско

Нямам представа кой е собственикът на “Юлен”. Държавата не защитава интереса си и не успяваме да развиваме добра стратегия ...

Как вървят преговорите за концесията?

"По мое предложение обсъждаме с колегите в Министерския съвет да наемем международен, достатъчно независим и достатъчно авторитетен консултант, който да направи анализ на концесионния договор и основните грешки, които са допуснати още през 2001 година. Става дума за това, че още в първата точка на този концесионен договор се говори за едни граници, втори граници, една територия т.е. не е ясно кое откъде идва, като има само един безспорен елемент и това е контурът на Териториално-устройствения план. Нещо повече – точките (в договора), които претендират да описват този Териториално-устройствен план, изобщо не съвпадат с него", заяви Нено Димов. Заради това ще се търси международна консултация – защото имало нужда от икономически анализ, тъй като правителството иска да вдигне концесионната такса.

Припомняме, че след като главният прокурор Сотир Цацаров лично настоя да се преразгледа договора за концесия на ски зоната в Банско - защото се ползва по-голяма площ, отколкото предполага концесията, правителството стартира преговори с "Юлен" и тогава се оказа, че ски легендата Марк Жирардели е собственик на компанията - чрез офшорка, по думите му от 2016 година. Той не сподели от кого е купил "Юлен", защото е подписал декларация за конфиденциалност. А договорът за концесия е подписан в края на мандата на кабинета на Иван Костов, когато зам.-министър на екологията е сегашният министър на екологията Нено Димов.

Днес, 19 декември, членът на Съвета на директорите на "Юлен" АД Петър Петров обяви официално, че компанията няма никакви кредити към Първа инвестиционна банка или други български банки.

Дежа вю - пак протест заради Банско и Пирин по време на празниците

Ще се пробват да променят концесионния договор в полза на нарушителя. С това твърдение отдавна вече популярната неправителствена органи...

Казусът със статута на Национален парк "Пирин" се превърна в криза именно между коледните и новогодишните празници на миналата година, когато беше взето решение за промяна на Плана на управление. Това решение беше дадено на съд и поне на първа инстанция правителството губи, като тепърва предстои окончателно решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com