Нено Димов: Трябва стратегическо решение дали да се развива ски туризмът

1643
Нено Димов: Трябва стратегическо решение дали да се развива ски туризмът
Снимка: БГНЕС

Когато има противоречиви тълкувания и спорещи страни, съдът взима решение, което е задължително. Така екоминистърът Нено Димов коментира пред БНТ решението на ВАС за устройствения план на Национален парк „Пирин“.

Въпрос е да се вземе стратегическо решение дали да се развива ски туризмът, като в цяла Европа се строят между 180-200 лифта на година, допълни Димов.Той подчерта, че България има възможности за ски туризъм: "Този вид туризъм е доходоносен. Хората, които живеят в такъв тип планински и полупланински райони печелят добре, защото той освен зимата, се развива и лятото".

Природозащитници искат от Борисов да уволни Нено Димов

Природозащитниците от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" поискаха среща с ...

"Това е работа на Министерството на туризма, ние сме обсъждали като цяло, че България има възможности в развитието на туризма, как това ще се процедира пак казвам тук конкретният повод е за това какво може и не може да се прави в националните паркове - те всъщност обхващат може би най- големите планини в България, където може да се развива този вид туризъм, така че към този етап с това решение на съда - не може да има развитие. Конкретният въпрос е какво може и какво не може да се прави в природните паркове, защото те обхващат районите, където може да се развива ски туризмът. С това конкретно решение подобно развитие засега е невъзможно, изтъкна Димов.

Той увери, че от утре започват срещи с международни консултанти, които да излязат с независима, експертна оценка, какво може да се направи с концесията на Банско, след което ще се предприемат конкретни стъпки.Нашите сънародници твърдят, че на сръбска страна има замърсяване, заради което министър Димов е поискал информация за замърсяването на водите на р. Драговищица, която се влива в Струма, както и за инвестиционните намерения за мината „Караманица“.

Нено Димов припомни, че трябва да се направят проучвания, преди да започне проектът за проучване на златната мина „Злогош“ край Кюстендил.

Възстановяването на резрушените дюни в къмпинг „Смокиня“ няма да бъде естествено, защото то протича в дълъг период на време, но ще бъде възможно най-близко до него. Нено Димов определи разрушаването на дюните като „безобразие“ и изрази надежда да има наказания. Собствеността е не само привилегия, но и отговорност, допълни той.

Нено Димов ще се съобрази с решението на ВАС за НП "Пирин"

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се съобрази с днешното решение на петчленен състав на Върховния административен съд...

Нено Димов коментира и мерките, които се предприемат за замърсяването на въздуха в София. Той изтъкна, че местата за преработване на вторични суровини трябва да се изнесат извън града, тъй като са основен източник на изгаряне на нерегламентирани отпадъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика