НФСБ подкрепи ГЕРБ за Велико народно събрание, но независимите депутати засега отказаха преговори

6788
НФСБ подкрепи ГЕРБ за Велико народно събрание, но независимите депутати засега отказаха преговори
Снимка: БГНЕС

НФСБ изказа подкрепа за предложението за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция, стана ясно на брифинг след консултациите с ГЕРБ.

„Радвам се, че бяха изключително конструктивни разговорите. Колегите заявиха, че имат волята да подкрепят нашето предложение за събиране на 120 подписа за стартиране на процедура за ВНС и нова Конституция", обяви председателят на НС Цвета Караянчева.

ГЕРБ и ВМРО обявиха върху какво са съгласни за новата конституция - твърдо за едно нещо

Проектът ни за конституция търпи правно-технически корекции. След разговора ни с ВМРО приехме задължително да се впише преамбюл, в койт...

Не така обаче стоят нещата с независимите депутати, които към момента са отказали да седнат на масата за преговори с ГЕРБ.

По план днес трябваше да има среща с независимите депутати, но тя няма да се състои.  От ГЕРБ изтъкнаха като причина, че те не се били запознали в детайли с проекта.

"Те имат нужда от време за да преценят позицията си", обясни Дариткова.

Първите преговори проведени от ГЕРБ бяха с ВМРО, откъдето също получиха принципна подкрепа, но и условия. След това се срещнаха и с НФСБ.

„Това е само първата стъпка - изразена политическа воля. От тук нататък след 2 септември ще стартираме един период, в който ще бъдат разгледани всички предложения, защото всяка една парламентарна група ще има предложения”, обясни още Караянчева.

Още утре ГЕРБ се връщат в парламента, започват консултации за ВНС и нова Конституция

ГЕРБ стартира консултациите с парламентарно представените партии за свикване на Велико народно събрание за приемане на нова Конституция...

„Отново уточнихме, че в нашия проект ще има съответни технически корекции. Те също са забелязали и имат някои технически забележки и ще бъдат отразени в проекта, който ще предложим за подпис на 2 септември", каза Цвета Караянчева. „Радвам се, че днес с колегите от НФСБ имахме изключително конструктивен диалог и можем да кажем, че имаме съгласие за подкрепа от тяхна страна”.

"Още на 2-и ще успеем да внесем проекта в деловодството. Подкрепяме идеята, защото това е нашето желание. Голяма част от българските граждани искат свикване на ВНС, заяви депутатът от НФСБ Валентин Касабов.

Част от предложението на НФСБ са и предложенията на ГЕРБ. Националната държава, официалният български език са теми по които не трябва да се прави отстъпление, каза от своя страна Борис Ячев.

За да внесе проекта си за нова Конституция, ГЕРБ, която има 95 народни представители, трябва да спечели подкрепата на още поне 25 депутати, т.е. да има поне 120 подписа.

Това е постижимо, ако коалиционните партньори от "Обединените патриоти", в чиято парламентарна група има 21 народни представители, и депутатите от "Атака", които макар и изключени от малката коалиция много често гласуват заедно с управляващите, подкрепят проекта на ГЕРБ за нова конституция.

ВМРО писмено: Не подкрепяме конституцията на ГЕРБ, ако не влязат нашите предложения

"Няма да подкрепим проекта за Конституция на ГЕРБ, ако в нея не влязат шестте точки на Каракачанов". Това гласи основата на писмена поз...

Двете партии от "Обединените патриоти" - ВМРО и НФСБ, обаче ще участват по отделно в преговорите, което е знак, че ще държат на свои искания.

БСП, която има 78 депутати, няма да участва в разговорите, няма да помага за внасянето на проекта на конституцията и свикването на Велико Народно събрание, тъй като е против идеите на ГЕРБ.

ДПС, чиито представители не коментират протестите и ходовете на управляващите вече 40 дни, все още не е отговорила на поканата на ГЕРБ. Дори и да не подпишат проекта, гласовете на депутатите от ДПС, които са общо 25, са необходими за решение за свикване на Велико Народно събрание, тъй като за това трябва подкрепата на 160 от 240 народни представители.

Срещата на ГЕРБ с "Воля", която има 12 народни представители, ще е на 2 септември, но засега Веселин Марешки твърди, че депутатите му няма да подпишат проекта на ГЕРБ. След това щели да участват в дебата за Велико Народно събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика