Никола Филчев: Полфрийман е освободен необосновано

8495
Никола Филчев: Полфрийман е освободен необосновано
Снимка: БГНЕС

Бившият главен прокурор Никола Филчев коментира в сутрешния блок на БНТ освобождаването на Джок Полфрийман, отношенията между Цветан Цветанов и Бойко Борисоя, номинацията на Иван Гешев за главен прокурор и даде оценка на работата на Сотир Цацаров.

"Ако не беше Борисов, Цветанов щеше да мести сега гиричките в някой физкултурен салон. Иначе Цветанов се разви и израсна, създал е център за евроатлантически анализи, а някои смятат, че е по-добре да направи физкултурен център". Това каза пред БНТ бившият главен прокурор Никола Филчев.

Никола Филчев: Знам Алексей, ама не ми е близък!

Бившият главен прокурор Никола Филчев очаквано отрече да има близко познанство с Алексей Петров. Пред СГС на заседание на съда по дел...

"На Цветанов хората няма да му простят това, че докато беше вътрешен министър ставаше и по телевизията сочеше сутрин с пръст кой е престъпник, кой какво е направил. Той е съсипал съдбите на много хора – и имуществото им унищожено и т.н., а това не се забравя", добави Филчев.

Според бившия главен прокурор решението за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман е необосновано и е взето от незаконен състав.

"Хората негодуват по две причини. Това решение е поставено от незаконен състав, който е предубеден, заинтересован от изхода на делото. И второ - защото по своето съдържание решението противоречи на закона". Така Филчев коментира реакцията срещу условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман.

Бившият главен прокурор смята, че изводът, че Джок Полфрийман се е поправил, е "необоснован".

"Знам какво е съдия. Знам какво уважение дължим на съдията. Знам разликата между прокурора и съдията. Прокурорът иска, съдията дава. Но в същото време знам, че съдията трябва да спазва закона", допълни Филчев.

Вътрешният министър: Джок Полфрийман има две забрани да напуска страната

Задействана е процедура за експулсиране на Полфрийман, но към момента австралийският гражданин има и две забрани да напуска страната. Т...

Бившият главен прокурор подчерта, че съдия Калин Калпакчиев е бил отличен като "Човек на годината" от Български хелзински комитет, а Джок Полфрийман е бил номиниран в категорията.

Филчев обвърза недоволството срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор с "клеветническата кампания" спрямо самия него(Филчев).

Никола Филчев даде положителна оценка за мандата на Сотир Цацаров.

"Смятам, че той работи успешно през този мандат. Отличен юрист. С познаване на законодателството. Отстояваше интересите на закона. Ще остави едно име на отговорен човек в историята на прокуратурата."

В анализа си за прехода Филчев каза, че идеологията, икономическият либерализъм на Иван Костов, който се свежда до това да оставим всичко на пазарната икономика, да няма правила, „това се провали”. Но днес стана ясно, че само държавата гарантира справедливостта в обществото и това ще бъде основно положение, около което ще се развиват идеологиите в XXI век, а не толкова идеологията на класовото общество, каза още Филчев.

Веселин Маринов: Вече няма мъже като Цветан Цветанов

"Вече няма такива хора, няма такива мъже, джентълмени и коректни." Това са само някои от добрите думи, с които естрадният певец Веселин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика