Николай Цонев за износа за оръжие: Защо се мълчи кой е крайният получател?

15554
Николай Цонев за износа за оръжие: Защо се мълчи кой е крайният получател?
Снимка: БГНЕС

Ние сме буре с барут. От 2008 година насам на територията на България има 15 взрива, като само един е във военно поделение – взривът в Челопечене. Девет от тези взривове са по време на управлението на ГЕРБ, което говори, че няма система за контрол. Това заяви бившият вътрешен министър Николай Цонев в предаването на Нова телевизия.

В петък, 12 юни, сегашният вътрешен министър заяви, че отговорността за Анево не е на МВР. Време е да видим кой в крайна сметка носи отговорност, след като разбрахме кой не носи, иронизира Цонев. Нека да има реорганизация на КОС, защото сега не се върши работа.

Министерството на отбраната ще проверява дали българско оръжие отива за Сирия

Военният министър Николай Ненчев е разпоредил пълна проверка по информацията, че на полигона в Анево е тествано оръжие за опозицията в ...

В крайна сметка когато и вие бяхте министър на отбраната, проблемът с отговорността пак стоеше, обърна се към Цонев д-р Мохд Абуаси, който основа Център за близкоизточни изследвания в България. Този въпрос засяга законодателството на България, а търговията с оръжие е тайна за страната. Медиите нямат информация и достъп кои фирми на кого са продали оръжие и за колко пари – така е от комунистическо време, подчерта Абуаси.

С търговията с оръжие се занимава Министерството на икономиката, като там има съвет, в който участва и председател е икономическият министър, поясни Цонев. Той отрече, че там участва военният министър. Министерството на отбраната се занимава само с военните формирования, подчерта Цонев. И поясни, че шефът на „Военна информация” е член на междуведомствения съвет, отговарящ за търговията с оръжие и няма нужда военният министър да му дава разпореждане да разследва – той трябва да знае всичко за всяка една оръжейна сделка с българско участие.

Цонев разказа и, че бил издаден доклад от този междуведомствен съвет за търговията с оръжие, който бил публичен, но всъщност не е. Ние знаем за 500 тона изнесено за Близкия изток оръжие – старо оръжие, потвърди д-р Абуаси. Той обаче не видя нищо лошо в износа, който бил за Саудитска Арабия. Рияд има нужда нужда да изпраща това оръжие през Йордания към Сирия, където оръжието попада в ръцете на „умерената опозиция”. Никой не знае къде е тази „умерена опозиция”, къде се намира – само ислямистите воюват там, заяви Абуаси.

Във връзка с информацията на Reuters за износ на оръжие за умерени бунтовници в Сирия Цонев подчерта, че всяка оръжейна сделка става факт със сертификат, в който изрично пише, че оръжието отива в определена страна без право за износ за трета страна. Кой е крайният получател на оръжията, тествани в Анево – Сирия или друга страна, попита бившият вътрешен министър. Според д-р Абуаси документално обаче всички са наред.

Пострадалите американци в Анево са тествали оръжие за сирийската опозиция

Американските граждани, които пострадаха при взрива на полигона в село Анево, са тествали оръжия за доставка на сирийската опозиция, ко...

Не бих казал, че печалбата от оръжейния бизнес е огромна. Друг е въпросът, че в България не се спазват елементарни мерки за безопасност, а това е работа на МВР, завърши Цонев. Икономическото министерство решава за външноведомствените заводи и боеприпасите там, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика