Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Марков: Различни сме от „Възраждане“, не искаме да излизаме от ЕС и НАТО веднага

13 юни 2024, 19:47 часа • 1858 прочитания

„Ние сме точно обратното на „Възраждане“. Ние не смятаме, че трябва да излизаме от Европейския съюз (ЕС) и НАТО веднага или дори чрез референдум. Ако ние имаме предпоставки и се създадат условия България да бъде силна страна, която може да се защити сама, може да разсъждаваме в някаква хипотеза, но дотогава смятам, че се създава опасност за националната сигурност“. Това заяви в „Лице в лице“ по bTV председателят на ПП „Величие“ Николай Марков.

По думите му България категорично не трябва да помага на Украйна с оръжия и боеприпаси. Според председателя на „Величие“ откакто сме членове на НАТО и ЕС службите ни работят добре. Всички служби функционират в пълен синхрон с евроатлантическите ни партньори и трябва да им вярваме, каза Марков.

Още: Ирония и сарказъм: Дошъл във "Величие" ескдепутат на ИТН за подполковник Марков и Москва

По думите му обаче трябва да запазим българския лев. „Ако не го запазим и влезем в еврозоната, ще минем на разрешителен режим от Европейската централна банка В тази хипотеза инфраструктурни и стратегически проекти ще бъдат силно ограничени да се реализират по волята на българско правителство“, обясни Николай Марков.

Той поясни, че ако Бойко Борисов го покани на лидерски разговор, ще се отзове. „В Конституцията и законите е уредно кой говори – политическите лидери взимат решения. Това, че г-н Борисов е въвел някакви контактьорски групи са си вътрешни решения на тяхната партия, не съответства на буквата на закона. Политическите лидери са тези, които си говорят. Не го разбирам този контактиорски състав, може би, защото нямам опит. Смятам, че трябва да си говорим с лидерите“, каза Николай Марков.

Още: "Величие": С контактьорки няма да говорим, има си ред и Борисов го знае

Председателят на „Величие“ отказа да каже дали партията би управлявала в коалиция с ГЕРБ. „След като г-н Борисов има най-голямата подкрепа в България, аз съм длъжен да го изслушам и след това да взема информирано решение. Не е коректно да кажем нито „да“, нито „не“ на нещо, което не знаем. Ще ме покани, ако го интересуват 100 000 души, които той определи, че представлявам. Ако не го интересуват – не е длъжен. Смятам, че и сега си има уредена формула, по която да се управлява държавата. Мисля, че ГЕРБ, ДПС и ИТН е готова работата. Ние едва ли сме нужни. Още преди да се разпусне парламентът, беше уредена работата. Обикновено войните се печелят преди да се обявяват“, допълни Марков.

Гражданското движение БОЕЦ сезира ДАНС „за шпионска дейност в полза на Русия, извършена от Николай Марков. В сигнала на БОЕЦ се казва, че на 16.06.2023 г. в публична страница в социалната мрежа Фейсбук с име „Николай Марков“ е публикувана публикация, част от която гласи: „Всеки ден получавам по разузнавателни канали десетки клипове за износ на всякакви оръжия за Украйна. Не ги пускам в мрежата по много причини. Изпращам ги по засекретен канал директно в Москва, за сведение и разпореждане.“

Още: БОЕЦ даде Николай Марков от "Величие" на ДАНС за шпионаж в полза на Русия

„Какво съм казал и какво Гошко Боеца е казал някъде са две различни неща. Вече бях в ДАНС и съм казал каквото трябва, преди два-три месеца. Нямам страхове от подобни неща. Вярвайте на ДАНС. Ако ДАНС има сигнали за подобни неща, не е нужно Гошко Боеца или който и да е друг да ги уведомява. Трябва да вярвате на институциите, а не на хората, които имат неустойчиво поведение“, коментира сигнала срещу него от БОЕЦ Николай Марков.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес