Нови обещания за по-светло бъдеще на Инспектората към ВСС

10501
Нови обещания за по-светло бъдеще на Инспектората към ВСС
Снимка: БГНЕС

Правната комисия на Народното събрание изслуша днес кандидатите за нов главен съдебен инспектор. Те са две - съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова.

За да бъде избран главен съдебен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет, са нужни гласовете на минимум 160 народни представители, припомня БГНЕС.

Вера Чочкова и Теодора Точкова са кандидатите за главен съдебен инспектор

Съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова са кандидатите за главен съдебен инспектор. Крайният срок за предложения изтече точно в 18:0...

Именно липсата на конституционно мнозинство е причината за забавяне на избора на нов главен съдебен инспектор с вече повече от две години. Ръководителят на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) трябваше да бъде избран още в края на 2012 г. или началото на 2013 г., но заради скандалите около кандидатурата на ГЕРБ за член на Конституционния съд, до процедура в 41-то Народно събрание не се стигна. 42-то Народно събрание също не успя да проведе успешна процедура, макар тогава да бяха внесени именно кандидатурите на съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова.

Вярвам, че Инспекторатът към ВСС (ИВСС) като институция има потенциала да възстанови ерозиралия авторитет на съдебната система. Това каза по време на изслушването й кандидатът за главен съдебен инспектор Вера Чочкова.

Тя говори за проблемните области в тази институция. С качествена промяна на концепцията на дейността на ИВСС, той би могъл да се превърне отново в стратегически инструмент в усилията за справяне със системните проблеми в правосъдието и с основната задача – за превръщането на това правосъдие в ефективно правосъдие.

Чочкова предложи за създаване на нова методика за работа на ИВСС по отношение на основната му функция - инспекционната. Кандидатката каза, че отсъства какъвто и да е опит за анализ на дисциплинарната практика на ИВСС до този момент.

Яне Янев вади доказателства защо Точкова и Чочкова не стават за главен съдебен инспектор

В близките дни лидерът на РЗС Яне Янев ще проведе среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с кандидатурата на съдийките Ве...

Теодора Точкова от своя страна заяви, че основните цели и приоритети на работата на този орган са, че Инспекторатът трябва да продължи да бъде коректив на работата на съдебната система.

Според нея освен явната контролна дейност, ИВСС трябва да анализира събраната информация при проверките. Трябва да способства активно в случаите на противоречива съдебна практика да сигнализира компетентните органи за приемане на тълкувателни решения и постановления.

"Започналите оздравителни процеси вече дават резултати. В актуализираната стратегия изрично е записано като амбициозна цел Инспектората да противодейства на корупционните практики и работата е под непрекъснатия мониторинг на ЕК”, обясни Точкова и поясни, че има препоръка той да действа по ефективно. „Подобни констатации се съдържат и в последния мониторингов доклад", уточни Точкова, цитирана от агенция "Фокус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика