НПО поиска общините и кметствата да се отчитат по закон преди избори

4334
НПО поиска общините и кметствата да се отчитат по закон преди избори
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

За законодателни промени, намаляване на общинската администрация, увеличаване на общинските съветници в София и пълна отчетност от местните власти, преди изтичане на мандата им, настояват от инициативата „Граждани за София“. Това ще поискат с отворено писмо до държавния глава и всички кандидати за кмет на София от неправителствената организация, обяви по време на пресконференция в БТА представителят ѝ арх. Димитър Димитров.

Той е категоричен, че преди да насрочи местни избори, президентът би следвало да поиска парламентът да задължи с промени в Закона за местно самоуправление 3 месеца преди изтичането на мандата на съответната кметска или общинска управа да даде пълен отчет. Според Димитров е реалистично исканите законодателни промени да станат факт преди местния вот.

„Половината от бюджета на Столична община е делегиран - текат страхотни пари, втората част която е от местните данъци не контролираме и не знаем какво се случва. Столична община е с 30% от бюджета си задължения, възлизащи на около 450 милиона лева. Това е катастрофа. Тези неща трябва да са ясни на кандидатите, които искат да станат кметове“, обясни Димитров. По негови изчисления годишно Столична община има на разположение повече от 800 милиона лева от данъци и такси, но от поне 10 години софиянци нямат информация какво прави общината с парите им.

"София загуби това, с което разполагаше и можеше да се заменя, защото управлението на общината освен, че правеше всички общински мери и други имоти частно-общински, ги апортира към неслучайната общинска фирма „Софийски имоти“ и в момента всички общински фирми, търговски дружества с общинско участие, са на загуба", алармира архитектът и подчерта, че това не е защото политиката на общината била социална.

Водата

Като пример за лошото управление Димитров посочи ситуацията с водата и изтъкна излязлата наскоро информация, че „Софийска вода“ внася скъпа и опасна течност за пречистване на водата.

„Всъщност тази година изтичат 20-те години от 25-годишната концесия и какво се случва – на днешна дата софиянци, гостите на града, фирмите, плащат чрез фактуриране на „Софийска вода“ повече от 300 милиона кубика питейна по 2.50 лева, т.е. над 700 милиона лева и още 250 милиона лева за обработка на канална вода. Сумата нараства на 1 милиард и 250 милиона лева“, посочи Димитров и отбеляза, че същевременно гражданите на София са останали в съсобственост с този концесионер с 29.9%. „В борда са общински съветници и годишно София като град се лишава от 1 милиард и 200 милиона лева, които отлитат на Запад във френските фирми“, добави той. По думите му пълна лъжа е, че загубите на вода били големи. „Ако загубите са 50 и над 50%, София трябва да е залята с вода, а тя е най-безводният град“, изтъкна още Димитров. „През моста на Курило към Дунав годишно изтичат милиард и половина кубика вода, а София няма и 15 квадрата нова водна площ“, подчерта архитектът.

По думите му така е с водата, така е с другата собственост, която е имала общината. В предишни времена София имала 125 хиляди общински жилища и разполагала с 10% от фондовете на България, оценявани на 22 милиарда долара, посочи архитектът и изчисли, че в момента собствеността на столична е община 2.5%. „Днес никой не иска да направи отчет за изтеклия мандат, а само се говори какви фондове и пари ще дойдат по програмите“, възрази още Димитров.

Част от ж.к. "Западен парк" остава без вода

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от жк. „Западен парк“ на 20 август. Това съобщиха ...

Задръстеният град

Арх. Димитров алармира, че метрото започва да губи популярност и вози все по-малко хора, въпреки че е най-големият инфраструктурен обект в България. „Общинската фирма "Метрополитен", която проектира, изгражда и експлоатира, което е „уникално за света животно“, е четвърта година на загуба. Повече от 150 милиона лева влизат само от билети в тази фирма“, изтъкна Димитров и изрази недоумение къде отиват парите. Изследванията показват отлив от ползване на градски транспорт, засилване на ползването на лични автомобили, което води до ненормални задръствания и претоварване, подчерта Димитров. „Не случайно хората казват, че градът е задръстен, защото се управлява по задръстен начин от задръстени хора, непрофесионалисти“, коментира той и обърна внимание, че това рефлектира върху бъдещето.

Нормативната база

Актуализация на Закона за местното самоуправление и местната администрация според Димитров е първото нещо, което трябва българският президент да поиска. Почти цяла страница заема изреждането на правените в този закон промени от 1991 г. до януари 2018 г., показа Димитров. По думите му „с тези „n“ на брой помени и допълнения само са станали ненаказуеми почти всички решения на общинските съвети и съветници, независимо, че всичките полагат клетва да работят в интерес на гражданите“.

Почти нито едно голямо решение не е в интерес на гражданите, категоричен е архитектът. Като показателен пример той посочи Витоша, която по думите му е пълна руина. Ползва се от три територии – 40% от София, от Перник и от Самоков, но Витоша, която е емблемата и лицето на София, е бяло петно в Закона за устройство и застрояване на столична община – пише: природен парк, който има план за управление, но в 2014 г. е изтекъл предишният план за управление, няма нов и с една стотинка нищо не е направено, за да отговори Витоша на това, което хората биха желали. Даже не се откупиха лифтовете, които бяха продадени на безценица точно от общинските съвети“.

НПО настоява центърът на София да стане пешеходен

Центърът на София да стане пешеходна зона настояват от иницативата "Граждани на София". Това заяви днес арх. Димитър Димитров от сдруже...

Срещу статуквото

Ще минат изборите и нищо няма да се промени, защото маниерът, начинът, по който се управлява градската територия е закодиран, ако не се промени закона, убеден е Димитров. "Общинският съвет е никъде. В Закона за местно самоуправление не пише, че той е по партийни квоти", изтъкна той и припомни разпоредбите за задълженията на кмета, също отправен от него въпрос към столичния кмет Фандъкова ден след като бе станала зам.-председател на ГЕРБ - дали ще направи Граждани за европейско развитие на София. 

"Политиката на досегашните общински съвети е била деструктивна. Те са инкубатор на милионери, но не и на визионери. Всичко, което е можело да работи и да се ползва в публичен интерес, както е визирано в клетвата, се ползва персонално в личен", категоричен е Димитров.

"Да е излязла истина за Софийски имоти, които имаха правото всяка година до 5% от фондовете без решение на общинския съвет да продават, да заменят и търгуват… и ето - 20 години и нищо почти не е останало от софийски имоти", посочи още той.

В момента в бюджета на общината липсва перо „транспорт“, но има 90 милиона лева дотиране на градска мобилност, изтъкна  архитектът. "Повече от 20 години даваме пари в нечии джобове за това, че се ползва благоустроената среда – улиците за паркиране, други зони като площади… Да е направено нещо 20 години с по минимум 50 милиона?...", изрази недоумение той.

Фандъкова на практика потвърди, че ще търси нов мандат начело на София

Важно е не кой ще е кмет, а човекът, който е кмет, да допринесе най-много за развитието на града. Ние правим това. Така столичната кмет...

Хората не случайно се питат - „какво остана от синята идея за нас - гражданите“, отбеляза още Димитров и побърза да отговори: „Всъщност какво остана – синьозелената зона, а за тези, които я въведоха – синьозелените банкноти“.

„Това е престъпление, което с всички възможни средства сегашното кметско ръководство прикрива“, категоричен е архитектът. Той посочи, че годишно повече от 600 милиона пътувания извършват граждани и гости на София и дори да не смятаме 60-те стотинки увеличение на билета, а да го смятаме по 1 лев, приходите от билети са 600 милиона лева, а транспортните фирми са на дълбока загуба.

„Целта на управлението на този град е той окончателно да бъде съсипан – по отношение на среда за живеене. Задръстени, презастроени булеварди на кръпки, фасади на кръпки и единственото успешно попадение на настоящото кметско ръководство и общинския съвет е че направиха почетен гражданин на София Васко кръпката, но не вникнаха, че неговите кръпки са направени умело, с колорит, а не както това в София – кръпки по фасадите, кръпки по терените….

Промяната

Затова Законът за местното самоуправление трябва да претърпи промяна в първата му час, касаеща общинските съвети, категоричен е Димитров. Броят на общинските съветници трябва да бъде променен. Според сегашните разпоредби за столична община се предвиждат 61 съветници, което според Димитров означава никакво представителство. Кметовете и президентът са единствените, които избираме мажоритарно, подчерта още той и настоя броят на общинските съветници да бъде увеличен на поне 150.

Фандъкова на практика потвърди, че ще търси нов мандат начело на София

Важно е не кой ще е кмет, а човекът, който е кмет, да допринесе най-много за развитието на града. Ние правим това. Така столичната кмет...

"Местното самоуправление е политизирано. Това е нещото което президентът трябва да извади", убеден е Димитров.

Най-сериозният проблем в управлението на София е нейното политизиране и допускането на кмета на София да присъства на всички редовни заседания на МС на втория ред – да седи като забравена стара чанта. Досега кметът на София не е отстоял нито един въпрос, който касае публичните интереси на гражданите, категоричен е Димитров. Като пример той посочи решението със съгласието на кмета на София – че теренът на стадион „Българска армия“ в Борисова градина се превръща от публична държавна в частна държавна собственост. "Това се случва и ние - гражданите не само че не знаем кой всъщност граждански интерес отстоява това ръководство", коментира той.

Димитров смята, че общинските съветници за София би следвало да са минимум 150 – на 10 хиляди граждани по един представител. Това означава перото на бюджета за администрация да намалее. Бюджетът за поддръжка на администрацията е вече над 124 милиона лева. По-добре е да се бяха увеличили общинските съветници и да се намалят излишните администрации с окрупняване на районите - не да генерираме администрация, а да създаваме среда за живеене, обясни архитектът. Според него София би трябвало да бъде обособена не на 24, а на 5 района и администрацията да става по-ефективна. Той е категоричен, че общинските съветници трябва по рационално, а не по партийни квоти да представляват гражданите и че трябва да носят отговорност.

"На последната сесия на този общински съвет, преди да се появи новият след изборите, има една точка – всички решения, взети през мандата, са правилни и нито един общински съветник не може да бъде хванат от т. нар "народна прокуратура", посочи още Димитров и добави, че всички кметове, понеже изпълняват решения на общинските съвети, нямат вина. 

Ако не се промени закона и най-красивите и обещаващи кметове и общински съветници няма да могат да променят статуквото, а това е основната мечта за българските граждани, предупреди Димитров. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com