X
 
 

Референдум за Борисовата градина - иначе ще имаме зеленина по норма за една кокошка

1658 1
photo of Референдум за Борисовата градина - иначе ще имаме зеленина по норма за една кокошка
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com
Градостроителите превръщат гражданите на София в кокошки, предупреждават от неправителствената организация "Граждани за София". На жител на район "Люлин" например, по устройствен план е предвидено да се падат по 0.75 кв. м. публична зеленина - точно толкова е нормативът в ЕС за една кокошка да бъде щастлива. Това съобщи арх. Димитър Димитров от неправителствената организация "Граждани за София" на пресконференция в БТА в защита на Борисовата  градина от готвения за нея подробен устройствен план.

По думите му, преди 2000 г., по тогавашния Закон за териториално и селищно устройство (ЗТСУ) и по предишния Общ устройствен план на града, се е предвиждало минимум по 25 кв. м. публична зеленина на жител, а за жилище - 16 кв. м., но според съвременния Закон за устройство на територията (ЗУТ) тези нормативи отпадат и се приема норматив за градове с население над 200 000 жители, какъвто е не само София - съгласно приетите устройствени планове. "Устройственият план на София за зелената система на града, какъвто е готвеният ПУП на Борисовата градина под ръководството на арх. Атанас Ковачев, предвижда 3.35 кв. м. публична зеленина, а за район "Люлин" - 0.75 кв. м., колкото е изискването за една кокошка в ЕС да бъде щастлива", уточни арх. Димитров.

Проектът за ПУП на Борисовата градина, представян от радетелите му за "консервативен устройствен план", по думите на арх. Димитров е "най-глупавият и неустройствен проект".

Този ПУП е заснемане на съществуващото положение, отразено върху влязлата в сила кадастрална карта. На публичното обсъждане се говореше за имоти, за далавери, но не и за Борисовата градина като парк, като идея за парк, който да е част от Югоизточния зелен клин.

Той изтъкна, че постепенно управляващите чрез промени в статута на територии от Борисовата градина са уредили бъдещо строителство и големи площи са отпаднали от парка.

"Преди кметуването на ГЕРБ Борисовата градина е представлявала около 4000 кв. м, но за десетина години, както показва сега този ПУП с около 500 - 600 декара е намаляла територията на парка", посочи Димитров. "Една от първите работи, за да се отмете и върне реверанса на фирмите, помогнали за успеха на първото кметуване на сегашния премиер, е, че в езерото "Ариана" се появиха обекти... това продължи и по-нататък с нова сила и всички  опити да изчезне къпалнята "Мария Луиза", Летният театър и други апетитни обекти, каквито бяха базите на Озеленяването и други територии, станали притежание с решение на Общинския съвет на т.нар. Софийски имоти и Спортна София", посочи Димитров. С решението от 2009 г. за Общия устройствен план Борисовата градина беше сведена до една вътрешноградска градина с доста сложна съдба.

Предупреждение: Фандъкова и сие се готвят да пуснат бетона и в Борисовата градина

Предупреждение, че Борисовата градина ще се превърне в строителна площадка беше публикувано в социалната мрежа Facebook. Твърдението с...

За тези десетина години около парка бяха инвестирани доста пари - реконструкции на бул. "Цариградско шосе" от "Орлов мост" до "Плиска", островчето до Телевизионната кула, естакади при "Семинарията" и навлизане в частта на Борисова градина, която на времето се водеха "Погребите", откъсването на "София ленд" ... без да се предвиди и направи връзка между частите на парка - да се потопи алея "Яворов", да се оправи участъка от бул. "Драган Цанков" до парк хотел "Москва" и да се създаде една добра пешеходно-велосипедна мрежа. Сега под мотото че влиза в контура на НПЗ "Витоша" - "Хладилника", в областта на бившия кучкарник, който общината ползваше започва интензивно строителство за повече от 12 - 15 000 обитатели, посочи още Димитров.

Той се усъмни в заявеното от кметицата на София Йорданка Фандъкова, че била срещу строителството в Борисовата градина и съобщи, че на последното заседание на правителството на ГЕРБ при подаването на втората оставка, на което е присъствала, бил променен статутът на терена на стадион "Българска армия" от публична държавна собственост в частна държавна собственост. "Кога кметът на града говори истината? Присъства на заседание, на което се взема едно убийствено решение за Борисовата градина - от публично-държавна в частна държавна собственост...", изтъкна в недоумение Димитров. 

Той посочи още, че зони за спорт и атракции би трябвало да се правят в извън селищни територии и че всъщност е заложена война между феновете на ЦСКА и гражданите и сега само липсва искра. "Общинските съветници и кметът на София си измиват ръцете, казвайки на гражданите да дават предложения, защото след това ще бъдат гледани от същите хора и ясно какво ще е развитието им", коментира той. Началото на игрището е от 1922 г., отбеляза той и цитира архивите, че "на членовете на Българския народена и спортен съюз и на първото българско колоездачно дружество се отпуска място за вечни времена в местността „Пустинята“. По-натък в решението, което се взема от премиера Борисов, разказа Димитров - "се казва, че собствеността на имота се преобразува в частна държавна и попада в новото дружество „Сердика спортни имоти“ и коментира, че "всички общински съвети са страхотни майстори в прехвърлянето на собственост в общински дружества и техни производни".

"Граждани за София" настояват за ново задание и нов проект, който да обединява отделните части на парка (сега разпокъсани в три района, без връзки помежду им от пешеходни и велоалеи)  и възобновявайки Югоизточния зелен клин на София да свързват Борисовата градина с Витоша.

Здравков уверява, че няма да се строи в Борисовата градина, но по проект се маха "Спортна София"

Строителство в Борисовата градина няма да има. До 26 юни можем да проведем окончателното обществено обсъждане. Това заяви главният архи...

Снимки: Ива Иванова /Аctualno.com

Цялата собственост на парка да бъде трансформирана в публична общинска собственост, настоява организацията и ще предложи референдум. "Условията да бъдат: парк с истински спокойни алеи, защитени от шум и с много вода във всичките й проявления – целогодишно течаща, радваща и създаваща спокойствие. Обратно на случващото се – страх да се влезе в паркови територии, обекти с липса на адекватна функция на стари апетити към ползване на териториите за непаркови цели", уточни Димитров. Това задание трябва, поясни още той - да бъде изготвено и в условията на 6 месеца без участието на Общинския съвет и кмета на София. "Тези две институции да не вземат никакво отношение по изработване на проекта за парка Борисова градина – зелен клин на София", категоричен е Димитров. Задължително условие е това задание да бъде изготвено от гражданите, подчерта той и заяви, че очаква с референдума да бъде задължен парламентът да превърне цялата територия от езерото "Ариана" до Околовръстния път през зоопарка в публична общинска собственост.

"Да се приеме задание и бюджет за реализиране на Югоизточния зелен клин, за да могат в определени дни походите, които на времето Алеко е организирал и правел през Градската градина, "Ал. Невски", паметника на Съветската армия, бившия " на Свободата" до полите на Витоша и връх "Алеко" да стане традиционен поход и целогодишно в тази паркова обстановка хората да се чувстват спокойно, уютно и в пълно съприкосновение с въздуха и водата в четирите ни сезона", поясни идеята Димитров.

"Конституцията услужливо дава възможността на всички правителства да ликвидират държавното и на всички общински съвети да ликвидират общинското, защото там са по партийни квоти едни хора, събрани по интереси и нито едно решение не е в публична полза", коментира Димитров. "Затова, когато собствеността е публично-общинска, са задължени да не се прикриват и ще има граждански контрол", надява се той.

Автор: Ива Иванова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Демограф 1 Демограф преди 2 седмици Профил на трол?
    Вижте сега, в страната има още 2,5 милиона души, които не живеят в София. Е къде да ги слагаме. На Витоша не може, в Борисовата не може, във Факултета не искат (някой от тях,е къде тогава предлагате да ги настаним?
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 26 юни

Овен През този ден ще сте особено мили и толерантни към останалите. От това ще спечелите много позитиви. По-често бъдете такива. Телец Днес...