Референдум за Борисовата градина - иначе ще имаме зеленина по норма за една кокошка

11390
Референдум за Борисовата градина - иначе ще имаме зеленина по норма за една кокошка
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Градостроителите превръщат гражданите на София в кокошки, предупреждават от неправителствената организация "Граждани за София". На жител на район "Люлин" например, по устройствен план е предвидено да се падат по 0.75 кв. м. публична зеленина - точно толкова е нормативът в ЕС за една кокошка да бъде щастлива. Това съобщи арх. Димитър Димитров от неправителствената организация "Граждани за София" на пресконференция в БТА в защита на Борисовата  градина от готвения за нея подробен устройствен план.

По думите му, преди 2000 г., по тогавашния Закон за териториално и селищно устройство (ЗТСУ) и по предишния Общ устройствен план на града, се е предвиждало минимум по 25 кв. м. публична зеленина на жител, а за жилище - 16 кв. м., но според съвременния Закон за устройство на територията (ЗУТ) тези нормативи отпадат и се приема норматив за градове с население над 200 000 жители, какъвто е не само София - съгласно приетите устройствени планове. "Устройственият план на София за зелената система на града, какъвто е готвеният ПУП на Борисовата градина под ръководството на арх. Атанас Ковачев, предвижда 3.35 кв. м. публична зеленина, а за район "Люлин" - 0.75 кв. м., колкото е изискването за една кокошка в ЕС да бъде щастлива", уточни арх. Димитров.

Проектът за ПУП на Борисовата градина, представян от радетелите му за "консервативен устройствен план", по думите на арх. Димитров е "най-глупавият и неустройствен проект".

Този ПУП е заснемане на съществуващото положение, отразено върху влязлата в сила кадастрална карта. На публичното обсъждане се говореше за имоти, за далавери, но не и за Борисовата градина като парк, като идея за парк, който да е част от Югоизточния зелен клин.

Той изтъкна, че постепенно управляващите чрез промени в статута на територии от Борисовата градина са уредили бъдещо строителство и големи площи са отпаднали от парка.

"Преди кметуването на ГЕРБ Борисовата градина е представлявала около 4000 кв. м, но за десетина години, както показва сега този ПУП с около 500 - 600 декара е намаляла територията на парка", посочи Димитров. "Една от първите работи, за да се отмете и върне реверанса на фирмите, помогнали за успеха на първото кметуване на сегашния премиер, е, че в езерото "Ариана" се появиха обекти... това продължи и по-нататък с нова сила и всички  опити да изчезне къпалнята "Мария Луиза", Летният театър и други апетитни обекти, каквито бяха базите на Озеленяването и други територии, станали притежание с решение на Общинския съвет на т.нар. Софийски имоти и Спортна София", посочи Димитров. С решението от 2009 г. за Общия устройствен план Борисовата градина беше сведена до една вътрешноградска градина с доста сложна съдба.

Предупреждение: Фандъкова и сие се готвят да пуснат бетона и в Борисовата градина

Предупреждение, че Борисовата градина ще се превърне в строителна площадка беше публикувано в социалната мрежа Facebook. Твърдението с...

За тези десетина години около парка бяха инвестирани доста пари - реконструкции на бул. "Цариградско шосе" от "Орлов мост" до "Плиска", островчето до Телевизионната кула, естакади при "Семинарията" и навлизане в частта на Борисова градина, която на времето се водеха "Погребите", откъсването на "София ленд" ... без да се предвиди и направи връзка между частите на парка - да се потопи алея "Яворов", да се оправи участъка от бул. "Драган Цанков" до парк хотел "Москва" и да се създаде една добра пешеходно-велосипедна мрежа. Сега под мотото че влиза в контура на НПЗ "Витоша" - "Хладилника", в областта на бившия кучкарник, който общината ползваше започва интензивно строителство за повече от 12 - 15 000 обитатели, посочи още Димитров.

Той се усъмни в заявеното от кметицата на София Йорданка Фандъкова, че била срещу строителството в Борисовата градина и съобщи, че на последното заседание на правителството на ГЕРБ при подаването на втората оставка, на което е присъствала, бил променен статутът на терена на стадион "Българска армия" от публична държавна собственост в частна държавна собственост. "Кога кметът на града говори истината? Присъства на заседание, на което се взема едно убийствено решение за Борисовата градина - от публично-държавна в частна държавна собственост...", изтъкна в недоумение Димитров. 

Той посочи още, че зони за спорт и атракции би трябвало да се правят в извън селищни територии и че всъщност е заложена война между феновете на ЦСКА и гражданите и сега само липсва искра. "Общинските съветници и кметът на София си измиват ръцете, казвайки на гражданите да дават предложения, защото след това ще бъдат гледани от същите хора и ясно какво ще е развитието им", коментира той. Началото на игрището е от 1922 г., отбеляза той и цитира архивите, че "на членовете на Българския народена и спортен съюз и на първото българско колоездачно дружество се отпуска място за вечни времена в местността „Пустинята“. По-натък в решението, което се взема от премиера Борисов, разказа Димитров - "се казва, че собствеността на имота се преобразува в частна държавна и попада в новото дружество „Сердика спортни имоти“ и коментира, че "всички общински съвети са страхотни майстори в прехвърлянето на собственост в общински дружества и техни производни".

"Граждани за София" настояват за ново задание и нов проект, който да обединява отделните части на парка (сега разпокъсани в три района, без връзки помежду им от пешеходни и велоалеи)  и възобновявайки Югоизточния зелен клин на София да свързват Борисовата градина с Витоша.

Здравков уверява, че няма да се строи в Борисовата градина, но по проект се маха "Спортна София"

Строителство в Борисовата градина няма да има. До 26 юни можем да проведем окончателното обществено обсъждане. Това заяви главният архи...

Снимки: Ива Иванова /Аctualno.com

Цялата собственост на парка да бъде трансформирана в публична общинска собственост, настоява организацията и ще предложи референдум. "Условията да бъдат: парк с истински спокойни алеи, защитени от шум и с много вода във всичките й проявления – целогодишно течаща, радваща и създаваща спокойствие. Обратно на случващото се – страх да се влезе в паркови територии, обекти с липса на адекватна функция на стари апетити към ползване на териториите за непаркови цели", уточни Димитров. Това задание трябва, поясни още той - да бъде изготвено и в условията на 6 месеца без участието на Общинския съвет и кмета на София. "Тези две институции да не вземат никакво отношение по изработване на проекта за парка Борисова градина – зелен клин на София", категоричен е Димитров. Задължително условие е това задание да бъде изготвено от гражданите, подчерта той и заяви, че очаква с референдума да бъде задължен парламентът да превърне цялата територия от езерото "Ариана" до Околовръстния път през зоопарка в публична общинска собственост.

"Да се приеме задание и бюджет за реализиране на Югоизточния зелен клин, за да могат в определени дни походите, които на времето Алеко е организирал и правел през Градската градина, "Ал. Невски", паметника на Съветската армия, бившия " на Свободата" до полите на Витоша и връх "Алеко" да стане традиционен поход и целогодишно в тази паркова обстановка хората да се чувстват спокойно, уютно и в пълно съприкосновение с въздуха и водата в четирите ни сезона", поясни идеята Димитров.

"Конституцията услужливо дава възможността на всички правителства да ликвидират държавното и на всички общински съвети да ликвидират общинското, защото там са по партийни квоти едни хора, събрани по интереси и нито едно решение не е в публична полза", коментира Димитров. "Затова, когато собствеността е публично-общинска, са задължени да не се прикриват и ще има граждански контрол", надява се той.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Обратно изкупуване на терени в Южния парк: Повече светлина върху картината

Модерно осветление планират за 14 столични района

Терзиев отвърна на ГЕРБ за имотите в Южния парк: Предложенията са на районните кметове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com