НС прие на първо четене 3 проекта за промени в Закона за МВР

2755
НС прие на първо четене 3 проекта за промени в Закона за МВР
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прокара на първо четене три законопроекта за промени в закона за министерството на вътрешните работи. Измененията включват по-високи заплати за служителите на МВР, назначаването на ръководните длъжности в МВР да става след конкурс и да се създаде Главна дирекция "Разследване".

Два от законопроектите са на "Възраждане", а 1 - на БСП. Промените, внесени от двете политически сили, се препокриват на 90% и включват създаване на механизъм за измерване и отчитане на натовареността на разследващите полицаи.

На първо четене отпадна предвидената в закона възможност в населени места с население до 5000 души да се допуска осъществяване на пожарогасителна и спасителна дейност и в екипи от двама служители. Двете политически сили посочиха, че България е единствената държава в Европейския съюз, която допуска по двама пожарникари в екип, което поставя гражданите под риск. 

Депутатът от "Възраждане" Петър Петров обърна внимание, че има общини, в които работят и с техника от седемдесетте години на миналия век.

В гласуването по същество се одобри искането на левицата заплатите на служителите на МВР да следват средната работна заплата в страната, срещу което от ИТН, обърнаха внимание, че в условията на все още не приет бюджет за тази година следва предложенията за увеличаване на заплатите да отпаднат и да се заложат с финансовата рамка за догодина. Още: Затяга се контролът над терористичното онлайн съдържание у нас

Още в дебатите на първо четене ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН заявиха, че подкрепят по същество духа на законопроектите, но между двете четения категорично няма да подкрепят да отпадне ръководните длъжности в МВР - главен секретар, заместник главен секретар и директор на главна дирекция да се назначават. 

Депутатът Маноил Манев от ГЕРБ окачестви провеждането на конкурс като екзотика. "Тази екзотика не мога да си я представя и няма как да я подкрепим между първо и второ четене", каза той. 

Съпартиецът му и бивш вътрешен министър Христо Терзийски възрази и на създаването на главна дирекция "Разследване". Той припомни, че такъв опит вече е правен, но не е постигнал ефект.

"Даже напротив. По време на работата на такава дирекция се получи дистанциране на работата между оперативните служители и служителите, които извършваха функции по разследване", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика