НС прие поправки в Закона за кадастъра и имотния регистър

32100
НС прие поправки в Закона за кадастъра и имотния регистър
Снимка: БГНЕС

Най-големите печеливши от тези изменения в Закона за кадастъра и имотния регистър са потребителите, а такива са всички български граждани и българският бизнес.

Това обясни след приемането на поправки в Закона за кадастъра и имотния регистър техният вносител и народен представител от "Коалиция за България" Емил Костадинов, предаде БГНЕС.

Една от ползите за всички потребители е повишаването на охраната и гаранциите за собствеността, посочи Костадинов и обясни, че законът въвежда допълнителни кадастрални данни, които да се вписват – права на преминаване, охранителни зони и други, което представлява допълнителна охрана на обществения и частен интерес.

Много е важно, че приближихме услугата до населението и бизнеса с наложеното задължено задължение на Агенция по геодезия, кадастър и картография да изнася свои специализирани звена не само в общинските центрове, добави Костадинов. Фактически чак след приемането на този законопроект стартира имотния регистър, подчерта той.

До този момент имотният регистър не е функционирал.

Много е важно, че след четири години нулево финансиране в сектора с бюджета за тази година държавата осигурява пари за изготвяне на кадастрални карти, заяви председателят на комисията по инвестиционно проектиране.

Законът разширява и възможността самите общини, когато преценят и има реални инвестиционни намерения за тяхната територия и собствени приходи, да изготвят кадастър.

Облекчихме възможността всички ползватели на услугите да получават онлайн информация от информационната система – дали има кадастрални карти, дали има регистри за съответната територия и т.н., обясни Костадинов. При проверка на даден имот цялата информация за него ще бъде налична в Интернет, стига лицето да се идентифицира като заинтересовано.

Всички заинтересовани лица вече ще бъдат информирани своевременно след всяка промяна в даден имот, предвижда още законът.

Полезна промяна отнасяща се за потребителите е и възможността нотариусите да издават скици дистанционно, обясни Костадинов и не скри радостта си, че залата не е приела предложение право да издават скици да имат и частните съдебни изпълнители, а само нотариусите.

За първи път е заложено Агенцията по геодезия, кадастър и картография да се отчита пред Министерски съвет, а той да се отчита пред Народното събрание, тъй като досега това е било едно от ведомствата, които не са се отчитали за своята дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика