Обрат: На 100% ще се броят контролните разписки от машинното гласуване в неделя

9755
Снимки: Ивайло Илиев/Actualno.com

35 часа преди началото на изборите в неделя Централната избирателна комисия излезе с ново решение - 100 процента преброяване на контролните разписки от машинния вот от Секционните избирателни комисии. Предложението направи заместник-председателят на комисията Емил Войнов и след дълга и бурна дискусия при гласуването то бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК.

Основният мотив бе създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на Сиела Норма. "Във връзка със създаденото напрежение в обществото през последните дни покрай разкритията за допълнителни 427 машини, което е изцяло заслуга на изпълнителя "Сиела Норма" и с оглед гарантиране доверието в изборния процес", заяви Войнов.

ЦИК с първи коментар на решението на ВАС да отмени броенето на разписките

Днес беше отменено решението на ЦИК за методически указания за изборите в страната за броенето на контролните разписки, но това не озна...

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова също коментира че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот. "Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат".

Двамата говорители на ЦИК - Росица Матева и Цветозар Томов гласуваха против, защото не бе възприето тяхното предложение да се броят 100 процента разписките, но от ЦИК. Томов подчерта, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения при 100-процентното броене. "Това ще доведе до един предизвестен провал. Въпросът е, че по този начин започваме една игра на руска рулетка с възможността да проведем нормално изборите извън страната".

Така за пореден път се стига до обрат в решението дали и колко от разписките да се броят в изборната нощ. Първоначално в края на октомври бе прието това да се прави навсякъде. След жалби от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Продължаваме промяната“, „Демократична България - Обединение“, Мартин Димитров и Петър Славов обаче, Върховният административен съд отмени това решение, като от ВАС дадоха правомощия на ЦИК да утвърди документация за контролно преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването. Така преди три дни от Комисията решиха да правят преброяване в 30 на сто от секциите на случаен принцип. След възникналите огромни въпросителни около откритите стотици допълнителни машини за гласуване обаче, от ЦИК в последния момент взеха решение за 100% преброяване на разписките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика