Обратното броене за съдебната реформа тече без резултат - засега

5281
Обратното броене за съдебната реформа тече без резултат - засега
Снимка: БГНЕС

Поредната лидерска среща за конституционните промени, с които да се стартира съдебната реформа, се провали. Тя трябваше да започне в 8:30 часа сутринта, но в крайна сметка председателите на парламентарно представените политически партии не успяха да постигнат някакво разбирателство - дали да има План А или План Б за съдебната реформа.

Според информация на "Дневник" този следобед, от 15:30 часа, предстои нова среща. Припомняме, че законопроектът, вече придобил известност като План А, трябва да се гледа в пленарна зала на първо четене в петък, 24 юли. Досега обаче в негова подкрепа има около 130 гласа, при необходими поне 160.

Цветанов не вижда ефект "Пеевски" при размиването на съдебната реформа

Не смятам, че новото предложение за конституционни промени е написано от ДПС – така беше интерпретирано от медиите. Така председа...

Един проект трябва да е предмет на цялостно обсъждане, а не на някакъв пазар - твоите 20 гласа срещу какво ще ги дадеш и го драскаме в тефтерчето, минаваш през другия кабинет - а твоите 15 или 10 гласа срещу какво ще ги дадеш, драскаме в тефтерчето. Накрая се получава прасе с крака на пиле. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков във връзка с развитието на ситуацията около законопроекта за промени в Конституцията.

Вчера (22 юли) Реформаторският блок твърдо заяви, че няма да отстъпи от План А. Зад План Б пък стои ДПС, докато ГЕРБ праща разнопосочни сигнали. Премиерът Бойко Борисов първо критикува най-големия си коалиционен партньор Реформаторския блок, но след това подкрепи правосъдния министър. Премиерът обаче призова Реформаторите да се съгласят на План Б, но добави, че ако това не стане, ГЕРБ ще гласува за План А.

Каква е основната разлика между двата плана - в броя на членовете на съдийската колегия на ВСС. Във внесения първо от Цецка Цачева законопроект се предвижда 8 от членовете на съдийската колегия да са от системата, а 5 да се избират от Народното събрание. В План Б втората квота е за шестима. Опасенията са, че при този вариант, с гласа на председателя на ВАС Георги Колев главният прокурор Сотир Цацаров отново ще има решаващо влияние при важните решения на съдийската колегия, защото разделението би било 7:7, а това ще блокира всяко решение, което не е по вкуса на Цацаров и евентуално на ДПС.

 

Протестиращи считат Борисов е говорител на ДПС, Плевнелиев пак с общи приказки

Със скандирания "България се управлява от ГЕРБ и ДПС" и "Не на подмяната", десетки протестиращи се събраха пред сградата на Министерс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика