Окончателно: Без или с малко социални помощи, ако не ходиш на училище или на работа

4267
Окончателно:  Без или с малко социални помощи, ако не ходиш на училище или на работа
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на второ четене и предложенията на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за промени в Закона за социално подпомагане, с основни вносители Цветан Цветанов и Искрен Веселинов. 

Съгласно първия, "когато в рамките на един месец от учебната година са допуснати отсъствия повече от три дни от дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование и от 5 учебни часа от ученик, който няма уважителни причини", помощта се спира за 1 година. Освен това настойници или лица, които се грижат за деца съгласно Закона за закрила на детето, вземат месечни социални помощи само когато децата ходят редовно съгласно възрастта си на детска градина или училище, освен ако няма пречки от здравословен характер.

11 000 деца обикалят Европа, вместо да ходят на училище

11 000 деца не ходят на училище, защото обикалят Европа заедно с родителите си, които са сезонни работници. Това обяви зам.-министърът ...

Предложението предвижда още спрените средства да отиват в съответната детска градина или училище, където ще могат да бъда използвани за осигуряване на равния достъп до образование. От ГЕРБ предлагат още помощта за първокласник да се изплаща вече на две равни части – в началото на първи и втори учебен срок, а целта е да се задържат учениците в училище.

Що се отнася до предложението на "Обединени патриоти", те настояват всички трайно безработни лица, които получават месечни помощи, да се извършва ежегодна оценка от служител на Агенцията за социално подпомагане по критерии, утвърдени от трудовото министерство. Заедно с оценката ще бъдат поставяни и годишни задачи за повишаване на грамотността и трудовата квалификация. Така, ако безработният получи две последователни отрицателни оценки, размерът на получаваните от него помощи ще бъде намален с 50% за срок от една година.

По време на дебатите очаквано различни позиции изразиха от групите на "Обединени патриоти" и ДПС. 

С нашите промени в Закона за социалното подпомагане искаме да решим проблема с т.нар. социален паразитизъм. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Александър Сиди. „Ясно е, че когато някой не е завършил четвърти клас или не е завършил въобще училище, той няма как да излезе на пазара на труда. Това всъщност е идеята на този текст, който внесохме и му направихме редакция между първо и второ четене“, заяви Сиди. „Искаме социалните плащания да бъдат до едно време и след това тези хора да ги върнем отново на пазара на труда, където да продължат да плащат социални осигуровки. Това е идеята на този текст и това беше причината да го внесем с Искрен Веселинов, за да се опитаме да решим проблема с т.нар. социален паразитизъм. Има едни хора, които дълго време стоят на социални помощи без да се опитат да се ограмотят или да направят някаква професионална квалификация и да се върнат на пазара на труда. Надявам се, че това ще е един работещ текст. Ако няма системи за обучение и образование, можем чрез МОН да създадем такива, за да може неграмотните хора да се ограмотят и да се върнат пак на пазара на труда“, каза още той.

Първо четене: Без или с малко социални помощи, ако не ходиш на училище или на работа

Парламентът засега не прие получаването на социални помощи задължително да е обвързано само ако децата редовно ходят на училище или пре...

Прекратяването на месечните помощи на деца, които не посещават училище, противоречи на Европейската социална харта на Съвета на Европа, заяви народният представител от ДПС Хасан Адемов. В предложения текст се предвижда Агенцията са социално подпомагане да извършва обучение по ограмотяване. Но тя никога не е извършвала такова обучение, това се прави от структурите на МОН. Никога Министерството на труда и социалната политика не е провеждало каквито и да било форми на ограмотяване. Така че това, което сме записали в текста, в никакъв случай не означава, че може да бъде изпълнено, тъй като те нямат административния капацитет да извършват това, което сме записали в текста“, заяви Адемов.

С промените в месечните помощи не отнемаме пари от децата, а правим така, че дори и родителите да са безотговорни, средствата да отиват за детските нужди. Това каза депутат от ПГ на ГЕРБ Милена Дамянова. Мерките за подпомагане на децата са много ясно разписани в Закона за предучилищното и училищното образование – подкрепяме ги с учебници, транспорт, плод, зеленчук, стипендии и т.н. С тези текстове на практика ние казваме, че не отнемаме пари – тези пари остават при детето и се използват за съответните му нужди. Те могат да бъдат използвани за обувки, транспорт и т.н., а не родителите да си купуват алкохол например“, заяви Дамянова.

Припомняме, че на първо четене парламентът отхвърли напълно рестриктивния законопроект на БСП, а сред вносителите беше лично червеният лидер Корнелия Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика