ОЛАФ разследва евентуалните злоупотреби с еврофондове на Пенгезов, Петков и Дивизиева

15937
ОЛАФ разследва евентуалните злоупотреби с еврофондове на Пенгезов, Петков и Дивизиева
Снимка: БГНЕС

Екип от експерти на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е на посещение в българската столица София тази седмица, където ще разследва твърдения за злоупотреба с еврофондове от висш български съдия, според информация на интернет изданието за европейски новини и анализи Europolitics.

Според източници от Брюксел, експертите на ОЛАФ ще разменят документи и доказателства, които притежават, с българската прокуратура.

Повече от половината препоръки на ОЛАФ за дела у нас завършват с обвинение

Общо 27 препоръки за започване на наказателна процедура заради злоупотреба с евросредства от страна на България е издала Европейската с...

Веселин Пенгезов, Председател на Софийския апелативен съд, бе обвинен заедно с друг магистрат – Петър Петков, който е началник на Военния апелативен съд, през април в присвояване на европейски средства във връзка с проект за 375 000 евро. Двамата магистрати временно са отстранени от позициите се. Мария Дивизиева, началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски, също е замесена в разследването. Г-жа Дивизиева, която е бивш шеф на управляващия орган на ОПАК (Оперативна програма „Административен капацитет”), е обвинена в това, че е дала неверни сведения по случая. Г-жа Дивизиева нарече обвиненията „едно голямо недоразумение”.

Съдия Пенгезов е стар познайник на Европейската комисия, която все още упражнява мониторинг на българската съдебна система чрез механизма за сътрудничество и проверка – седем години след присъединяването на България към ЕС.

През 2010 г. г-н Пенгезов бе временно отстранен заради обвинения в неетично поведение.

Сегашното разследване срещу съдията започва още през 2008 г. Г-н Пенгезов, който тогава е бил председател на Военния апелативен съд в София, е отговарял за проекта по модернизацията на електронната информационна система на съда, който е извършван с финансиране от ЕС. Проектът по-късно е поет от наследника на г-н Пенгезов – г-н Петков. Г-н Пенгезов е обвинен в длъжностно престъпление като според прокуратурата той е „нарушил сериозно” правилата за организиране на обществени поръчки. Делото срещу г-н Пенгезов започва през 2010 г., но според следователите е било „замразено” от правителството на бившия премиер Бойко Борисов. Нов екип, назначен от Главния прокурор през 2013 г., който трябва да разследва корупция при висшите магистрати в страната, подновява делото.

ОЛАФ разследва плевенската община за злоупотреби на стойност над 4,5 млн.лв.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) официално ще разследва плевенската община по съмнения за злоупотреби по европроект на с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика