Омбудсманът готов да е домакин на среща за пенсионната реформа

12958
Омбудсманът готов да е домакин на среща за пенсионната реформа
Снимка: БГНЕС

Големият проблем на пенсионната реформа е, че тя беше направена на тъмно. Това коментира националният омбудсман Константин Пенчев. Той допълни, че социалните въпроси трябва да се решават с диалог.

В ефира на БНТ омбудсманът обясни, че спорните промени трябва да бъдат обсъдени от всички парламентарно представени политически сили. Той допълни, че е готов да бъде домакин на подобна среща, както и да бъде "рупор" на обществото.

ДПС против съдебната реформа, Цацаров също възрази по конкретни въпроси

Движението за права и свободи не подкрепя стратегията за съдебна реформа, предложена от правосъдния министър Христо Иванов и приета от...

"Аз съм удивен, как след протестите от 2013 г., след скандала КТБ, как може какъвто и да било въпрос да се решава на тъмно. Не мога да коментирам дали това решение е правилно или не, не разбирам, то трябва да се изговори ясно", категоричен беше Пенчев. 

Въпросът със съдебната реформа също беше засегнат. В тази връзка националният омбудсман обясни, че е нужно НС да приеме промени в Конституцията, за да се покаже своята готовност за промяна. Стана ясно още, че Висшият съдебен съвет трябва да е постоянно действащ, тъй като по този начин той има капацитет да работи.

Основният проблем е да се изчисти съдебната система. Това може да се случи или чрез изчистване на целия състав, или чрез засилване на капацитета на контролните органи, коментира омбудсманът. Той беше категоричен: "Нямаме изход - или закриваме държавата, или правим съдебна реформа".

Наложената глоба на "Икономедиа" беше определена от омбудсмана като впечатляваща, особено предвид факта как KPMG се е измъкнала от скандала "КТБ". В тази връзка Пенчев коментира, че е време да започнем отново да говорим за свободата на словото и проблемите с него в България.

Омбудсманът сезира КС, ако няма широка дискусия по пенсионната реформа

Омбудсманът настоява да се чуе и гласът на хората при вземането на решение за регламентиране на избора на осигуряване и за пенсионната ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика