Орешарски към Близнашки: Служебните премиери са най-добри, но са спирани от закона

21726
Орешарски към Близнашки: Служебните премиери са най-добри, но са спирани от закона
Снимка: БГНЕС

Може само да се съжалява, че не беше направена актуализацията на бюджета. Това каза служебният премиер Георги Близнашки при приемането на властта от досегашния премиер Пламен Орешарски. Не сме търсили извънредни правомощия, допълни той.

Същвеременно Орешарски за пореден път увери, че държавата е в добро фискално здраве. Според него към днешна дата нивото на фискалния резерв е 8,5 млрд. лева. И от ГЕРБ, и от ДПС посочиха, че на 15 януари поне 3 млрд. лева ще отидат за плащане по падеж на емисията от облигации на Милен Велчев, с която беше обърнат външният дълг на България от долари в евро.

Манолова: Плевнелиев се е объркал, България не е президентска република

Речта на президента при назначаването на служебния премиер бе доста неуместна. Това каза в предаването „Тази сутрин” по бТВ...

„Няма съмнение, че основната ни задача е организирането и произвеждането на честни избори. Такива избори, чиито резултати не се оспорват от никого. Ще направим всичко възможно изборите да бъдат произведени с активното участие на гражданското общество”, обеща Близнашки. Според него е за добро това, че през последната година българското общество изживяло драматични сътресения.

Орешарски индиректно подкрепи Близнашки, като посочи, че най-добрите премиери в модерната история на България са служебните. "Малшанс, защото краткото време и отсъствието на законодателна инициатива няма да ви позволят по-мащабни действия. Щастие, защото служебните премиери са най-успешни в нашата история”, бяха точните думи на отиващия си министър-председател.

При предаването на властта на първото заседание на служебния кабинет Орешарски пак изброи какво е постигнало управлението му. Общият показател за бизнес климата достигна най-високото си ниво за 2008 година. Борсовите индекси показа ръст с 40 на 100”, коментира той.

„Незадържахме значими плащания, за да покажем по-добра фискална политика, както заварихме в средата на миналата година”, каза още Пламен Орешарски.

Пиргова забавлява: Орешарски управлявал добре, нямало криза

Като възгледи професор Близнашки ми допада. Той подкрепи протестите, но това не променя експертизата му, каза доцент Мария Пиргова. И п...

Ръководихме се от интереса на хората, въпреки че съпротивата всекидневно не бе малка. „Преди 1 година правителството пое управлението на страната в условията на дълбока институционална криза. Работихме в най-сложната политическа страна. Въпреки това, изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти”, посочи Орешарски.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика