Орешарски заварил енергетиката в технически фалит

18010
 Орешарски заварил енергетиката в технически фалит
Снимка: БГНЕС

След всяко силово и волунтаристично управление, допуснало разрастване на неравновесията, е естествено да се проявят напрежения. Страхувам се, че този потенциал  не е изчерпан.

Това казва министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за "24 часа".

"Доста от системите са дебалансирани в основата си. В този контекст маркираните от вас проблеми ги има, но не са така драматични, както се пресъздават от наблюдателите. Ако изключим енергетиката, която заварихме в технически фалит, дискусиите в другите сектори текат сравнително спокойно в търсене на по-устойчиво регулиране, без да се внасят резки промени в основните параметри", отбелязва премиерът.

Той смята, че е важно всички да се говорим, без значение колко различно мислим и без да претендираме, че нашата истина е единствено вярната и друга не може да съществува.

"Ако политическите лидери не си говорят - лошо. Ако те си говорят - пак лошо", добавя Орешарски.

Той посочи, че парламентарната подкрепа за кабинета е крехка от началото на мандата. "Такава конфигурация построиха нашите сънародници и в такива условия сме длъжни да работим", добави той.

Министър-председателят се спира по-конкретно на кризата в енергийния сектор.

"Заварихме енергетиката в състояние на технически фалит. Дори и настоящият спор между НЕК и ЕРП-тата относно дължими, но непроверени вземания и едностранно прихващане на същите тези вземания датира от 2012 година. Тогава ударно бяха присъединени огромни мощности от соларни и вятърни централи, чийто ток има преференциално високи цени", припомня той.

Към това трябва да се прибавят и високите, дългосрочно фиксирани цени на произвежданата електроенергия от две от големите топлоцентрали и става ясно, че мобилността в енергийния сектор е силно стеснена

"Държавата не се меси в нищо. НЕК оспорва действия на ЕРП-тата, наподобяващи самоуправство, пред енергийния регулатор, каквато е законовата процедура. Нищо извън закона не е направено и няма как да бъде направено, защото всички решения подлежат на съдебен контрол", коментира Орешарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика