От БСП си мълчат като риби за оставки, Йотова философства за "Южен поток"

39864
От БСП си мълчат като риби за оставки, Йотова философства за "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Утрешното заседание на Националния съвет на БСП ще обсъжда няколко важни теми, но не и оставки в партията. Това стана ясно след дншеното заседание на Изпълнителното бюро на червената формация.

Според неофициална информация първа точка в дневния ред ще е отчетът за дейността на кабинета Орешарски. Очаква се и премиерът да присъства на „другарския съд”. Ще се представя и дългоочакваният анализ на евроизборите, ще се отчитат грешки и пропуски. За оставки обаче щяло да се говори „на по-късен етап”.

Румен Петков: Орешарски слугува на САЩ, а не на "Газпром"

Ние с ДПС сме в различен политически спектър – ние изповядваме социални идеи, те изповядват либерални. Но няма как да сме в пълна...

Изявленията след заседанието на Изпълнителното бюро

Преобладаващото мнение, бих казала мнозинството от колегите ми и аз, смятаме, че трябва да има избори възможно най-бързо. Това каза евродепутатът Илияна Йотова след заседанието на ИБ на БСП, чийто член е и тя, предаде БГНЕС.

Йотова обясни, че има различни мнения за живота на правителството. За нея най-доброто решение от днес е да чуят възможно най-много мнения. Това ще стане утре на заседание на Националния съвет на БСП. Затова на пленума са поканени не само членове на Народното събрание, но и широк кръг от ръководствата на БСП по места. "Искаме да чуем всички мнения, които са меродавни, от които много зависи. Защото това ще са хората, които ще правят изборите", обясни Йотова.

"Всичко, което е било възможно като избори, е било обсъдено", обяви Борислав Гуцанов, без да конкретизира.

Колкото до това дали са обсъждани промени в ръководството на партията, Илияна Йотова обясни, че в тази ситуация много трудно може да се правят избори в най-скоро време и да се правят същностни и сериозни промени вътре в БСП. Така от думите й се разбра, че въпросът за това остава на заден план. Очакванията са решение да вземе утре Националният съвет. "Най-важното в момента е какво да се направи, така че държавата в момента най-безболезнено да премине през всички тези изпитания, които има. А вътрешнопартийните неща на една, втора или трета политическа партия стоят на заден план", каза Гуцанов.

Утре, според Йотова, на заседанието на НС на БСП може да се очаква изключително обективна оценка на това, което направи правителството за тази една година. "С всичките добри неща, с всички неща, за които очевидно не стигна време и за това как БСП ще се подготви за изборите", обясни тя. Днес не е било обсъждано дали и премиерът Пламен Орешарски ще присъства на Националния съвет, уточни Гуцанов.

За проекта "Южен поток" лично мнение на Илияна Йотова от вчерашното изявление на премиера е, че аргументите за едно такова изявление би трябвало да бъдат обсъдени предварително. "За мен е редно", така тя отговори на въпрос дали трябва премиерът да коментира всички своите решения с мандатоносителя БСП и коалиционния партньор ДПС. "Аз не преувеличавам предупреждението на ЕК най-малкото заради два факта: ЕК каза, че очевидно има нарушение на европейското право. Докато не видя конкретните доказателства за нарушаването на европейското право, не мога да се съглася с ЕК", заяви тя като допълни, че до този момент не е видяла нито една аргументация от страна на ЕК, освен забележката, че има някакви нарушения по Третия енергиен пакет. "Освен това каквито и нарушения да има по Третия енергиен пакет, това е много дълга процедура, която с правителството на съответната държава-членка се изясняват тези забележки и те се оправят своевременно и не виждам никаква драма тук", добави Йотова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика