От PETA призоваха премиера да спре отглеждането на американски норки у нас

2183
От PETA призоваха премиера да спре отглеждането на американски норки у нас
Снимка: Getty Images/Guliver

Германският клон на организацията за защита на правата на животните PETA е призовала министър-председателя Бойко Борисов и министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов да не подкрепят предложените промени в Наредба № 2/2009, позволяващи да се отглеждат американски норки в България. Засега двете ферми, които функционират у нас, отглеждат тези животни в нарушение на изискванията в същата наредба, се твърди в писмо, изпратено от организацията.

Други от предложените промени включват намаляването на стандартите за опазване на околната среда за фермите за кожи, например чрез дерегулиране на надзора на водоснабдяването и невключване на изисквания за оценка на въздействието върху околната среда на тези стопанства, като и двете промени са от решаващо значение за опазването на околната среда и са общоприети изисквания в много европейски страни-членки, пише в. Сега.

Откриха нов вид прилеп в Ръжишката пещера

Нов вид прилеп е открит в Ръжишката пещера при с. Гара Лакатник, съобщиха от дирекцията на ПП „Врачански Балкан“. На 26 авг...

"PETA призовава министър-председателя да следва тенденцията в цял свят за постепенна забрана на отглеждането на животни заради кожите им, вместо да позволява законодателството да благоприятства развитието на кожухарската индустрия" , пише  писмото си до премиера Франк Шмид, старши координатор кампании за Animals In the Clothing Industry в PETA Германия.

"Това означава да се увеличи опасността България да се превърне в европейски пункт за фермери от други страни, където този мръсен бизнес е бил забранен. Собственици на ферми в страни като Холандия са известни, че инвестират в други държави, където правните условия са по-благоприятни, като по този начин натоварват местните общности с разходи за опазване на околната среда."

В цяла Европа има движения за забрана на фермите за кожи. Неотдавна германският Бундестаг прие закон, който, поради високите стандарти за отглеждане на норки ще доведе до затварянето на останалите пет ферми в страната в следващите няколко години. Така броят на страните, в които отглеждането на животни за кожи остава законно - на практика продължава да намалява. През последните няколко години бяха приети забраните за отглеждане на кожи в Холандия, Словения, Хърватия, Япония, Македония и Чехия. Очаква се забраната да влезе в сила в Босна и Херцеговина през 2018 г. и в Сърбия през 2019 г. Наскоро фламандският министър по въпросите на хуманното отношение към животните обяви предложение за законопроект за забрана на фермите за кожи в този белгийски регион. В страни като Австрия, Великобритания и Швейцария фермите не са съществували от години поради забрани или високи изисквания по отношение стандартите на отглеждане на животните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика