X
 
 

От полунощ стартира кампанията за местните избори

743 0
photo of От полунощ стартира кампанията за местните избори
Снимка: БГНЕС
От 0.00 часа днес стартира предизборната кампания за местния вот. Кандидатите за кметове и общински съветници разполагат с месец, за да привлекат подкрепата на избирателите. Общо над 6 милиона и 200 хиляди души имат право на глас.

На тези избори над 36 000 са кандидатите за кметове и общински съветници в цялата страна. За сравнение на предишните местни избори те са били значително повече. Изборите са насрочени за 27 октомври, като общините ще избират измежду 1 200 кандидати за кметски постове. Най-много са желаещите да оглавят София – 19, и Пловдив – 14 кандидат-кметове. В над 390 кметства пък има само по един кандидат. От ЦИК обаче обясниха, че там избори ще се провеждат и хората ще могат да гласуват.

ЦИК: 66 партии и коалиции се явяват на местните избори през октомври

Централната избирателна комисия проведе жребий за определяне на поредните номера на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК в бюлет...

До 30 септември ще бъдат назначени секционните комисии, за да започне и обучението им. Целта - да се намалят грешките в протоколите. И този път бюлетините ще съдържат квадратчето "не подкрепям никого". За да има пренареждане на листа са необходими 7 % от действителните гласове подадени за една кандидатска листа. След последните промени в изборния кодекс кампанията на партиите и коалициите може да бъде финансирана от еднолични търговци, юридически лица.

„Агитационните материали не могат да съдържат, включително и клиповете и другите форми на предизборна кампания, използването на националния флаг и герба на Република България и на други държави, както и не може да бъде извършена предизборна агитация от духовни лица или в рамките на религиозни обреди. Кампанията следва да бъде водена на български, тя да бъде толерантна. Затова и ние призоваваме към етично отношение без да има засягане на правата и интересите на кандидати“, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БНТ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 19-20 октомври

Овен Много е вероятно да се почувствате неудовлетворени от връзката си. Емоциите ще се дължат на възникнал спор, но не правете генерални заключения....