Отлагат за зимата пускането на тунел "Железница"

8396
Отлагат за зимата пускането на тунел "Железница"
Снимка: АПИ

Довършването на магистрала "Струма" се оказва една от най-трудните задачи в инфраструктурното строителство у нас. Проблемите с преминаването на аутобана през Кресненското дефиле са далеч от решаване, а прословутият тунел "Железница", който е най-дългият в България, е готов, но не може да влезе в експлоатация, защото край двете му тръби все се активират свлачища и се налага укрепване.

Пускането на "Железница" се отлага вече няколко пъти при различни правителства, а сега новият министър на регионалното развитие Андрей Цеков попари надеждите, че тунелът ще заработи през август, както се заричаше предшественикът му Иван Шишков, пише в. "Сега".

Десетки милиони санкции по поръчките за АМ "Струма"

Финансови корекции на стойност почти 70 млн. лв. е наложил управляващият орган на Агенция „Пътна инфраструктура“ за договор...

Лошото е, че заради неволите със свлачищата и отлагането на пуска на тунела не може да се ползва и готовата отсечка от магистралата между Благоевград и Симитли.

"Тунелът ще заработи през декември", даде нов срок министър Цеков пред БНТ. Той обясни, че предпочита свлачищните процеси да бъдат напълно блокирани, вместо да се бърза с пускане на едната тръба за пиарски ефект.

Частичното отваряне бе идея на служебния министър Иван Шишков. През пролетта той няколко пъти обеща, че през август ще заработи тунелното трасе в посока София, защото е по-далеч от свлачището, а докато приключи укрепването, в посока Гърция автомобилите ще се движат по стария път.

Но ето че новият ресорен министър смята, че този вариант не е добра идея. "Теоретично е възможно. Но това означава, че трафикът ще се осъществява паралелно с работата по свлачищата и че ще има ограничения. И тук възниква въпросът нужно ли е чисто ПР-ски да се отваря един магистрален участък, който да не се е оползотворява пълноценно. Моето решение е да приключи работата по свлачищата до декември и тогава да се отвори напълно изграденият магистрален участък“, заяви Андрей Цеков.

Бившият и настоящият министър се оказаха с различни визии и за дострояването на магистралите в България. Арх. Шишков често повтаряше, че трябва да се използват и концесии, така че доизграждането на магистралите да приключи по-бързо. Но арх. Цеков е убеден, че държавата има всички ресурси и не се налага да предоставя някои от ключовите скоростни пътища за строителство и експлотация на частни компании.

Шишков: Събудихме заспалите магистрали

Заспалите магистрали ги събудихме, работим, където трябва чисто процедурно, където трябва строителите са на терен. Това каза министърът...

"През годините държавата не е направила достатъчен опит да си подреди собствената къща. Ако държавата не е в състояние да ги изгражда, то това би било най-тъжната констатация. Убеден съм, че не е така. Напротив, държавата има ресурса, има експертизата да може да планира и да осъществява тези инвестиции сама. Другото би било абдикация от отговорност. Концесиите намират приложение там, където свършва ресурсът на държавата", обясни регионалният министър.

И Цеков като предшествениците си Шишков, Гроздан Караджов, Венета Комитова отчете силно забавяне на работата по най-важните шосета, които са част от европейските транспортни коридори - като магистрала "Хемус" и пътя Видин - Кулата. Проектирането на бъдещите магистрали "Черно море" и Дупница - Гюешево още не е възложено. За магистралата от Русе до Маказа има технически проект само на участъка Русе - Бяла, няма решение какво ще се прави в отсечката от Велико Търново до Маказа, посочи министърът пред БНТ.

Има Национална програма за териториално развитие, в която гордо сме заявили, че до 2030 г. ще бъдем свързана и интегрирана България. Вече е 2023 г., а все още не сме свързани с нито една от съседните държави чрез магистрала, освен до Турция“, подчерта арх. Цеков, като уточни, че в километрите преди ГКПП "Капитан Андреево" АМ "Марица" е в окаяно състояние.

Според министъра големият проблем е, че се планира и работи на парче. "Пускаме пътен участък, който се задънва в нищото. Следващият пътен участък изобщо не е планиран – не са започнати отчуждения“, коментира той. И даде пример с пътя между с. Мъдрец и Гълъбово, Старозагорско, който от 46 г. не е ремонтиран и е в ужасно състояние. В същото време бил ремонтиран път, който не е в лошо състояние, за 10 млн. лв., свързващ две села в Монтанско – едното с 27 къщи, другото с 56 къщи.

Ремонтите, които текат по АМ "Тракия" точно в сезона на летните почивки, също показват лошо и липсващо планиране. Само един от ремонтите там е авариен, но останалата работа е трябвало да се свърши преди началото на активния туристически сезон, категоричен е министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика