Пак предупреждение, че България може да е първата изключена от голяма международна екоконвенция

4216
Пак предупреждение, че България може да е първата изключена от голяма международна екоконвенция
Снимка: Колаж/Иван Червенков

България продължава да не спазва изискванията на Орхуската конвенция и може да бъде първата страна, изключена от нея, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". От приемането на Конвенцията през 1998 година предупреждения за изключване от Конвенцията са изпращани още единствено на Украйна и Туркменистан.

Причината за твърдението за изключване на България, което се прави не за пръв път от природозащитниците, е първият доклад на Комитета за съответствие по конвенцията от 18 февруари, 2019 година за напредъка по изпълнението на негово решение VI/8d относно прилагането на конвенцията в България. Припомняме, че още през 2017 година "За да остане природа в България" направи това предупреждение, като тогава беше посочено, че евентуално изключване може да последва, защото в Закона за устройство на територията (ЗУТ) така и няма възможност за предоставяне право на гражданите да обжалват незаконосъобразни устройствени планове и разрешителни за строеж. Това изискване е залегнало в решение V/9d от срещата на държавите членки към Орхуската конвенция от 1 юли 2014 г., а срокът за изпълнение на решението изтиче на 31 януари 2017 г.

Данаил Кирилов се държи като законодателен терорист

"Данаил Кирилов се държи като абсолютен законодателен терорист". Това каза заместник-председателят на „БСП за България“ Кру...

Сега, в доклада на Комитета за съответствие по конвенцията, се посочва, че България трябва да изпълни изискванията на решение VI/8d на Съвета на държавите членки на Орхуската конвенция до 1 октомври 2019 година - в противен случай следва спиране на правата ѝ по Конвенцията. И отново става въпрос за възможност гражданите да обжалват пред съда общи и подробни устройствени планове, както и разрешения за строеж в нарушение на екологично законодателство.

Според "За да остане природа в България", от България се очаква да предприеме законодателни или административни мерки, за да не се допуска реализацията на опасни за околната среда инвестиционни проекти чрез необосновано прилагане на предварителния изпълнения на решенията им по ОВОС.

От "За да остане природа в България" са категорични, че Законът за устройство на територията съдържа силни ограничения по отношение на обжалваемостта на устройствени планове и разрешенията за строеж, които се простират само до съсобственици и някои съседи. Това създава условия за корупция, защото оставя изхода от подобни решения изцяло в ръцете на две потенциално заинтересовани страни: общините и инвеститорите.

През 2011 година "За да остане природа в България" се обърна към Комитета за прилагане на Орхуската конвенция - най-влиятелната международна институция за защита на гражданските права в областта на екологията. Целта беше да се даде възможност на гражданите да заемат активна и пълноценна позиция по отношение на качеството на живот и безопасността им.

ГЕРБ опитва да легализира незаконните строежи

Управляващите предприемат пореден опит за легализиране на незаконните строежи. Депутати от ГЕРБ предлагат собствениците на подобни пост...

Заради множеството случаи на ограничен достъп до правосъдие на гражданите, Комитетът за прилагане на Орхуската конвенция взе изключително категорично решение през 2014 г., което има европейска значимост, тъй като задължава държавите-членки да предоставят достъп до правосъдие във всички случаи на застрояване в нарушение на екологичното законодателство, напомнят природозащитниците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика