Пак преправят Закона за съдебната власт, чака се мнението на ВСС

2405
Пак преправят Закона за съдебната власт, чака се мнението на ВСС
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

С 14 гласа „за“, нито един „против“ и 4 „въздържал се“, правната комисия на парламента одобри за първо четене законопроекта за преправяне на Закона за съдената власт (ЗСВ), предвиждащ промени в разпоредбите за отстраняване на магистратите, в уредбата на атестирането, конкурсите, правилата за проверки за почтеност и конфликт на интереси при съдии, прокурори, следователи.

Недоумение защо един законопроект, приет 2007 г. досега е променян 47 пъти изрази при обсъждането депутатът от БСП Крум Зарков, който е зам.-председател на комисията. Той изчисли, че Законът за съдебната власт (ЗСВ) се променя средно по 4 пъти и половина на година.

Данаил Кирилов: Героизират Лозан Панов, а законът му дава свръхзащита

Наесен в парламента влизат промените в съдебния закон, свързани със статута на "тримата големи" на върха на съдебната власт, възможност...

"Тази година това е третият път, в който ще гледаме ЗСВ, доколкото разбирам пече се още един някъде във Венецианската комисия, т.е. ще се изпълни нормативът и този път", прогнозира Зарков, визирайки питането на правосъдния министър Данаил Кирилов за разследвания срещу "тримата големи" - главния прокурор и председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд.

Зарков упрекна управляващите, че форсират парламента да приеме набързо проекта. "Законопроектът е приет от правителството на 20 септември и 4 дни по-късно влиза в правна комисия, без да можем да се запознаем със становищата и да обмислим внимателно текстовете", възрази той.

По думите му този начин на работа буди съжаление, защото този закон изисква сериозен дебат, в който парламентът да изпълни ролята си на арбитър. "Законопроектът е твърде важен, за да бъде претупван. Изисква се по-сериозна подготовка и също да оставим време и на други заинтересовани лица, институции и наблюдатели да реагират", подчерта той.

"Никой не може да отрече, че има проблем с инфлацията на атестациите, роенето на най-различни атестации, които стават неефективни, понеже се формализират и става практически невъзможно качеството им изпълнение, заради големия им брой", отбеляза Зарков и изрази съгласие, че трябва да се променят разпоредбите за атестирането.

Въпросите, касаещи конкурсите и проверките на магистратите също изискват повече време, категоричен е депутатът. Той обърна внимание и на предложенията относно разглеждането на делата в разумен срок. "Законодателството на парче, без да имаме предвид цялата законодателна политика в дадена област не е правилен ход", подчерта той. 

Кирилов пак опита да скрие, че ЕС иска контрол върху главния прокурор, не върху тримата големи

В България продължаваме да спорим дали режимът за разследване, препоръчан от ЕС и Съвета на Европа, касае само главният прокурор или и ...

Прави се трудно забележима поправка, с която сроковете за въвеждане на т. нар . електронно правосъдие се отлагат с година и половина, алармира още Зарков. "Вместо август тази година ги отменяме за 31 декември 2020 г. - става дума за въвеждане в експлоатация на електронен портал за правосъдие, който с този законопроект се бута с година и половина назад, без да се дава обяснение за това", уточни депутатът от БСП. Той посочи, че в законопроекта е предвиден същият срок за въвеждането на единната централизирана система за прокуратурата като не е предложено удължаване на срока и изрази съмнение дали това не е грешка.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че срокът се удължава по искане на ВСС във връзка с проект по оперативна програма "Добро управление" за въвеждането на единната информационна система и за промяна в съдебната карта на съдилищата и прокуратурите, който следва да приключи към края на март с тестово изпитване. "Ние помолихме всичко това да се внедри в органите на съдебната власт едновременно към края на следващата година", добави Магдалинчев и увери, че в момента активно се работи и предстои тестване и внедряване. "Това е причината и е по искане на ВСС", каза той.

Със законопроекта се предлага отмяна на специалната процедура за отстраняване от длъжност на магистратите, като ще се прилага общата уредба на отстраняването от длъжност по НПК. "Абсолютно подкрепям предложеното от правосъдното министерство чл. 230 да бъде отменен и да се предлага предвиденото по НПК, тъй като няма да има специален режи, а ще се ползва общия режим, валиден за всички български граждани", заяви зам.-председателят на комисията от "Обединени патриоти" Християн Митев. 

В хода на обсъждането правосъдният министър Данаил Кирилов изрази надежда, че с предлаганите текстове ще се преодолее експлоатацията на темата с временното отстраняване на магистратите и със страховете, които се разпространяват в магистратското съсловие, че те са в постоянен риск от временно отстраняване с необосновано действие от страна на прокуратурата чрез образуване на досъдебно производство.

И без подкрепа на комисия, НС прокара спорни промени и "кариерни бонуси" в Закона за съдебната власт

Депутатите подкрепиха на второ четене в пленарна зала промените в Закона за съдебната власт, с които се дава възможност на главния инсп...

Кирилов съобщи, че междувременно са отпаднали два параграфа от законопроекта, които касаят статута на инспекторите и главния инспектор и членовете на ВСС по отношение на обезщетения във връзка с тяхната дейност. "Това отпадане се наложи поради отказ на финансовия министър да одобри финансова обосновка на законопроекта", поясни Кирилов.

Цялостно становище по законопроекта се очаква да бъде прието утре от Пленума на ВСС. Засега има становище от правната комисия на ВСС, някои въпроси са разглеждани и в бюджетната комисия на ВСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика