Данаил Кирилов пита Венецианската комисия за препоръки за разследването на "тримата големи"

3314
Данаил Кирилов пита Венецианската комисия за препоръки за разследването на "тримата големи"
Снимка: Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов пита Венецианската комисия за препоръки по въвеждането на ефективен механизъм за разследване срещу "тримата големи" - главния прокурор и председателите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд. Това съобщиха от министерството.

Самото запитване е в писмо до Европейската комисия за демокрация чрез право (Венeцианската комисия), подписано от министъра по време на работна среща с посланиците на държавите-членки на ЕС. В него Кирилов иска становище и препоръки по законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) във връзка с въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу тримата.

Цацаров заговори за механизъм на разследване при "Тримата големи" в правосъдието

Нови детайли около готвените от управляващите промени на статута на основните лица в съдебната система представи пред журналисти главни...

На срещата в Министерство на правосъдието е участвал и представител на делегацията на Европейската комисия в България.

В края на юни вече бяха известни предложенията на министър Кирилов за промени в НПК. Според тях главният прокурор трябва да се разследва от подчинените му обвинители от софийската градска прокуратура и специализираната прокуратура. На дискусия в София, представители на СЪвета на Европа разкритикуваха модела и обявиха, че той ще влоши правния баланс в страната.

Няколко правозащитни организации у нас казаха същото. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров защити продложенията. Сега министърът щещ чака отговор с препоръки от Венецианската комисия, за да коригира, евентуално, текстовете.

Изискването да има такъв механизъм е част от препоръки на Европейския съд по правата на човека и част от изискванията в Механизма за сътрудничество и оценка (МСО). В съобщението на Министерство на правосъдието е посочено още, че по време на срещата днес е обсъден и напредъкът на България по този механизъм.

Според правосъдния министър въпросът с контрола на "Тримата големи" не бил нов

Съобразяваме се с изискванията на Механизма за сътрудничество и оценка. Това каза правосъдният министър Данаил Кирилов относно предложе...

Пред посланиците министър Кирилов акцентирал и върху постановлението на правителството от миналата седмица, с което се създава национален механизъм за постмониторинг в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенство на закона. В Съвета за координация и сътрудничество, който е предвидено да осъществява постмониторинга, ще участват представители на най-високо ниво от изпълнителната, съдебната и законодателната власт, като е гарантирано участието и на гражданския сектор, подчертал министър Кирилов.

„България работи и ще продължи да работи в тясно сътрудничество и в конструктивен диалог с институциите с експертиза в областта на върховенството на правото като ЕК, GRECO, Венецианската комисия и Службата за подкрепа на структурни реформи“, заяви Кирилов.

Той благодарил на посланиците на държавите-членки и на екипите им в ресор „Правосъдие“ за активната работа и подкрепа в изпълнението на препоръките и показателите на МСО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com