Пак спор за гласуването в Турция – ВМРО с юридически идеи как да стане, но дали числата са верни?

3010
Пак спор за гласуването в Турция – ВМРО с юридически идеи как да стане, но дали числата са верни?
Снимка: БГНЕС

Проблемът със секциите в чужбина е само в Турция – заявявали сме нееднократно. Проблемът е, че "Има такъв народ" и "Демократична България" правят тази глупост. Ако искаме да решим проблемът с гласуването във Великобритания – какъв е проблемът да кажем "и всички страни, които са били член на ЕС". За САЩ – защо не всички държави с федеративно управление? Така бившият депутат от ВМРО Александър Сиди говори относно готвената промяна да няма ограничения в броя секции в чужбина.

Сиди посочи, че няма съмнение как се правят избори в Турция – как се гласувало например за ДОСТ.

Закана от ВМРО: Ако има неограничен брой секции в чужбина, ще затваряме граници и булеварди

Национално предателство. Ердоган ще се намесва в изборите. Това заяви бившият депутат от ВМРО Александър Сиди от протеста на партията п...

От 2016 година го водим този разговор. Не мога да съм адвокат на тази или онази партия – защитавам избирателните права на българските граждани, където и да се намират, коментира Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК. Не може да се борим с политически хватки в закона с вот, който политически не ни харесва.

Манов попита Сиди дали беше на бариерата на Росенец и се изказа срещу модела "Пеевски". Според него, ВМРО говори с неверни числа – никакви 10 мандата не идват от Турция. 1 или 2 са мандатите в най-големия случай, настоя Манов пред Нова телевизия. Той даде пример с т.нар. кодекс "Манолова", като имало 63 000 гласа от Турция през 2014 година, като за ДПС гласували почти 490 000 души. ДПС бива подкрепено основно в България, смята Манов, който добави и, че през 2013 година, по кодекса "Фидосова", е имало 67 000 гласа.

"Демократична България" плаща цената за Росенец. 10 000 гласа значат 1 мандат, каза Сиди и заяви, че 2009 година имало 100 000 гласа от Турция при 150 000 гласували в чужбина. Може юридически да се лиши, но ДБ не иска да го направи, заради Росенец, продължи бившият депутат от ВМРО. Според нас ограничението за 35 секции извън държава в ЕС работи. Имаме проблем единствено с гласуващите, които не могат да четат и пишат на български език, заяви Сиди.

Ако имате 100 топчета, 60 са бели и 40 са черни - като добавите 10 топчета, от които 6 са бели и 4 са черни, не променяте пропорцията, и не идва допълнителен мандат, сметна Манов. "Няма никакви 10 мандата, които се генерират от Турция", категоричен е той. Щеше да е друго, ако вземем статистиката от 2009 година, заяви Сиди.

ВМРО "връчи" фес, вместо мандат на "Има такъв народ" (СНИМКИ)

От ВМРО настояха президентът Румен Радев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс, вместо да връчва мандат на предателска парти...

Крайно време е да може гласуващите в чужбина да гласуват без да се унижават, заяви Манов. "За 2 гласа повече правим глупости", настоя Сиди. И каза явно голямата болка - да се отнеме правото на ВМРО да има хора в изборната администрация, защото сега има предложение и за момента то се одобрява, да нямат представители партии с евродепутати, които не са успели да влязат в парламента, предшестващ парламентарни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика