Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Папата обеща да посети България. Според Борисов трябва сериозна подготовка

25 май 2018, 16:00 часа • 8120 прочитания

Папа Франциск е обещал да посети България, Румъния и друга балканска държава. Това каза премерът Бойко Борисов след аудиенцията си при папа Франциск. Премиерът изрази почитанията на българския народ към папата и признателността, че католическата църква е благословила писмеността ни.

Според премиера най-малко 5 месеца са необходими, за да се подготви посещение на папата в България. Премиерът Борисов поясни, че много внимателно всички са следели за случващото се в София, българското председателство, темите за Западните Балкани и борбата за мира, развитието на инфраструктурата и всичко останало. Двамата разговаряха 30 минути, предаде "Фокус".

„След като разказах всичко това, папата ми разказа за своята програма. Решихме, макар и трудно, но настоявах много да посети и България. Говорих с владиката Антоний, като се приберем, ще говорим със Светия синод, всички да знаят. Догодина ще се подготви една визита Румъния – България, обещаха да мислят заедно с държавния секретар на Ватикана – Пиетро Паролин“, каза Борисов и припомни, че той е бил в София и е добър приятел на България. Министър-председателят заяви, че папата е отворил едно чекмедже и е взел лист, на който е написал, че обещава да дойде в България, за да го даде на своя екип, който да започне да работи по подготовката.

Премиерът подари на папата копие от Четвероевангелието на цар Иван Александър, картина на Св. Иван Рилски и 33 казанлъшки рози.

Папата подари плакет с клон и листа, за да събира и да има мир. Борисов възприе този подарък като оценка за работата си по темата Западни Балкани.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес