X
 
 

Парламентът отхвърли промените в Закона за концесиите

673 0
Парламентът  отхвърли промените в Закона за концесиите
Снимка: БГНЕС
Народното събрание отхвърли промените в Закона за концесиите, внесени от ПГ на БСП. „За“ гласуваха 88 народни представители, „против“ бяха 73, а 40 се „въздържаха“.

От БСП настояха да не се отдават на концесия търговските дружества с повече от 50% държавно участие в капитала. Тези дружества са включени в т.нар. забранителен списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Според БСП отдаването на тези дружества на концесия за 35 години или повече създава предпоставки за компрометиране на целите, заради които те са в забранителния списък.

От левицата възразяват Летище "София" да се отдава на концесия.

На 27 юни кабинетът одобри решението на тогавашния транспортен министър Ивайло Московски за откриване на процедурата за определяне на концесионер на Летище "София". От левицата внесоха в парламента предложение концесията да се прекрати, но депутатите го отхвърлиха.

Според БСП отдаването на концесия на летището е риск за националната сигурност. БСП внесоха сигнал и в Прокуратурата с настояване решението на МС за концесията да бъде отменено.

Прокуратурата обаче прие, че не са налице основания да се намесва, защото решенията на МС по Закона за концесиите не подлежат на обжалване.

Нинова: Ще отменим концесията на летище София, когато ние вземаме решенията

"Декларирам от името на БСП за България, че когато дойде моментът да взимаме решения за бъдещето, ще отменим концесията на летище София...

ДЕБАТ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обърна внимание, че в концесията на летище „София“ е записано, че при война, национална катастрофа, криза, бедствие, държавата трябва да предупреди концесионера да изчака 6 месеца и след това да му плати обезщетение, за това, че е поискала прекратяване на концесията и използване на националното си летище, за да защити националния си интерес и територията си.

„6 месеца ще го чакаш и накрая ще му платиш за това. Как точно през тази концесия ще защитите България и народа си след като сте дали права на концесионера сам да си определя летищните такси? Как пазите националния интерес, след като сте записали тези условия, че ако България реши, че има нужда от второ летище, трябва да пита първия концесионер за разрешение. А ако той не разреши, трябва да му плащаме отново обезщетение. Къде е тук националният интерес?

Обръщаме се към патриотите най-вече и те се чудят защо към тях. Защото уважаеми патриоти, това е знаме на вашата идеология. Цяла кампания, цяла идеология развихте на основата на това, че не трябва да има изобщо концесии, че чуждите инвеститори и концесионери са колонизатори“, допълни Нинова.

По думите ѝ Волен Сидеров е искал ревизия на всички концесии от Валери Симеонов. "Нито единия, нито другия нещо са свършили по този въпрос. Не казвайте, че не знаем как ще гласувате по тази тема, защото колеги патриоти, вие вече гласувахте и вече разрешихте концесията на летище „София“. Снощи“, посочи Нинова и заяви, че те са подкрепи Закона за държавния бюджет, където вече е разписано това.

БСП иска пълна забрана за концесии на забранени за приватизация обекти и дейности

Внасяме предложение за промяна в Закона за концесиите, с което забраняваме да се отдават на концесия дейности и обекти, които са забран...

Сидеров отвърна, че по времето на Орешарски "Атака" предложила 31 законопроекта що се отнася до концесиите, но не бил приет нито един и това доказвало, че партията не е участвала в тогавашното управление. И напомни, че тогава БСП и ДПС отхвърлили минималната пенсия да стане 500 лева, а след това ГЕРБ, БСП и ДПС отхвърлили минималната работна заплата да стане като средната в Европа. Отхвърлено било да се прекратят концесиите за злато, както и да има намалено или никакво ДДС в определени сектори.

"Националният суверенитет е национален суверенитет и дали той минава през закони за банки, за летище или за концесии, е едно и също. Когато кажем, че ще го пазим, значи, че ще го пазим в различните варианти при опит за неговото посегателство, обърна се Нинова към депутата от ДПС Йордан Цонев във връзка с негово изказване дали БСП ще е последователна в защитата на националния суверенитет и в Закона за БНБ.

Заместник-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов отвърна на нападките на Нинова.

„Първо се отречете от вашите концесии, а след това бъдете ментори. Кажете, да-сбъркахме като дадохме на концесия летищата във Варна и Бургас“, Основният въпрос тук не е за намесата на държавата в икономиката, а за това може ли БСП да напише свестен законопроект“, коментира той.

„Хубаво е да се надуват балони, да се експлоатират чувствителни теми за обществото, хубаво е обаче да имате и капацитет да ги материализирате. Добре е, че взаимствате тези на лидерите ни. Лошото е, че правите всичко като евтина имитация. Когато се правиш на нещо, което не си, това си личи“, посочи Искрен Веселинов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители