Парламентът прие хуманно овладяване на популацията на бездомни кучета

7552
Парламентът прие хуманно овладяване на популацията на бездомни кучета

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за защита на животните.

Измененията в закона се налагат заради необходимостта от изготвянето на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета по хуманен начин и някои конкретни причини. Една от тях е анализ за изпълнението на общинските програми за овладяване на популацията от безстопанствени кучета на територията на страната, който показал, че се прилагат различни подходи, които не водят до подобряване здравето и благосъстоянието на населението, намаляване броя на безстопанствените животни и съответно намаляване на риска от възникване на зоонози.

С промените основно се цели постигането на здравословна среда на живот на населението, опазване на здравето на животните и спазване на принципите на хуманно отношение към тях.

Природозащитници предлагат без временни приюти за кучета

Три са основните предложения относно промените в Закона за защита на животните, които са изпратени от Фондация „Програми за живот...

Общинският съветник Марта Георгиева написа в профила си в социалната мрежа Facebook, че земеделската комисия към парламента е получила над 600 протестни декларации за безобразната подмяна на текстовете от изменението на Закона за защита на животните.

"Тя беше направена от анонимна работна група между 1-во и 2-ро четене на законопроекта и отваряше вратите за изтичане на огромни обществени средства, вече и от държавния бюджет за НЕрешаване на проблема с бездомните кучета. Кръстихме я "Милиони за кастрирай и убий", написа още тя. Според нея след намесата на граждани, комисията свикала ново заседание и прегласувала отделни текстове.

Припомняме, че в началото на месеца десетки граждани се събраха на протест пред Народното събрание в защита на животните. Тогава те настояваха за подобряване на условията в общинските приюти за кучета и спазване на законите. Според тях общините трябва да работят по метода "кастрирай и върни", а не "кастрирай и затвори в приют".

Беше изготвена и петиция за затваряне на общинските приюти за кучета, които не отговарят на законовите изисквания. Под нея се подписаха над 11 000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика