X
 
 

Партиите ще бъдат принудени да върнат 18.6 млн. лв. в бюджета

4700 2
Партиите ще бъдат принудени да върнат 18.6 млн. лв. в бюджета
Снимка: БГНЕС
Правителството спешно внесе проект за законови промени, с които да поправи гафа с надписаните партийни субсидии. Нещо повече - кабинетът предлага политическите партии и коалиции да върнат със задна дата раздадените от 2016 г. досега пари в повече. Става дума за общо 18.6 млн. лв. Решението е гласувано неприсъствено в понеделник, пише в. "Сега".

В Закона за политическите партии изрично ще бъде записано, че държавната субсидия на правоимащите партии или коалиции ще се определя на базата на действително получените за тях гласове, умножени по размера на субсидията за един действителен глас, който е фиксиран на 11 лв. Промяната влиза в сила със задна дата - от 26 май 2016 г.

Големите партии изобщо не са разговорливи за субсидиите си*

6,5 млн. лева повече поради "недостатък в законодателството" - това е най-смисленото властово обяснение, което беше дадено след разкрит...

На практика надвнесените от 2016 г. 18.6 млн. лв. субсидии ще бъдат удържани от политическите сили от следващите траншове. Според Закона за политическите партии те се получават на четири пъти в рамките на годината. Засега няма информация в какъв срок се предвижда да се случи това - проектът за изменение на Закона за политическите партии все още не е публикуван никъде.

От данните за действително раздадените само за 2018 г. субсидии, съобщени в "Шоуто на Слави", излиза, че ГЕРБ ще трябва да върне малко над 2.5 млн. лв., БСП - 2.1 млн. лв., ДПС - 705 хил. лв., "Обединени патриоти" - 711 хил. лв. За 2018 г. "Воля" ще трябва да върне 325 хил. лв., а "Възраждане", която не успя да влезе в парламента, но получи над 1% гласове - 85 хил. лв.

Предложението за поправка в закона идва седмица след като главния прокурор Сотир Цацаров разпореди Върховната административна прокуратура да провери законно ли е разпределена държавната субсидия за партии и коалиции за миналата година. Държавното обвинение се самосезира след изнесената информация в "Шоуто на Слави", която показва, че през 2018 г. политическите сили с право на субсидия, минали бариерата от 1%, са получили по 13.23 лв. за всеки действителен глас, а не по 11 лв., както определя Законът за държавния бюджет. Така за 2018 г. шест правоимащи партии и коалиции са били подпомогнати от бюджета с общо 38.648 млн. лв., което е с 6.5 млн. лв. повече, отколкото би трябвало по закон.

От съобщението на пресцентъра на МС не става ясно защо законовата поправка ще действа със задна дата от 26 май 2016 г. Вероятно от тогава е в сила "несъвършенството" в закона, с което преди дни, в навечерието на изборите, се оправда финансовият министър Владислав Горанов. "Няма как при сега действащия Закон за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът е разписан така, че общата сума на гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпредели само между правоимащите партии и коалиции“, обясни тогава разминаването Горанов. Премиерът Борисов пък прехвърли вината на БСП. "Не ме интересува. Този закон за субсидиите БСП го направи, не съм го направил аз", каза преди седмица той. И обясни защо не е спазил обещанието си от миналата година субсидиите да бъдат орязани до 1 лев на всеки действително получен глас с натиска на "червените олигарси": "Вижте, олигарсите дават много пари. Ние ясно сме казали, че може да се намалява субсидията, можем да участваме в това, но не трябва да се оставят партиите в ръцете на червените олигарси".

На Борисов са му по-важни заводите, отколкото да обясни за по-високите партийни субсидии

Защо партиите в България всъщност вземат по 13,23 лева на глас, а не по 11 лева, както би трябвало? Отговор на този въпрос Actualno.com...

В понеделник финансовият министър Владислав Горанов поясни от Габрово, където бе на обиколка с премиера: "Предлагаме от 26 май 2016 г., от когато са последните промени в Закона за политическите партии, субсидията да бъде фиксирана, така че да е равна на 11 лв. и да няма съмнение как се определя". По думите му кабинетът прави корекцията, "за да отговори на обществените очаквания и на това, което винаги е било справедливо". А Борисов отсече: "Така че, ако някой е надвзел повече - да ги върне веднага".

"Това, че партиите години наред са си трайкали, че им отпускат повече от законово установения размер субсидия, не е проблем на никакъв закон. Проблемът е в незаконното прилагане на закона. Прилагане на принципа „Ако мине“. Това коментира шоуменът Слави Трифонов вчера във Facebook. Според него партиите трябва да върнат парите и без тази законова промяна заради сега действащия закон. "Освен това трябва да върнат не само надвзетите пари след 26 май 2016 г., а и надвзетите пари от 2002 г. насам. Правителството и финансовият министър обясниха, че искат законовата промяна и връщането на надвзетите пари заради „обществените настроения“. Само ще припомня на правителството и финансовия министър, че обществените настроения са за 1 лев държавна субсидия, а не за 11 лв. Така решиха над 3 милиона и половина българи, гласували на национален референдум. Управляващите не се съобразиха с волята на тези 3 милиона и половина избиратели и обявиха референдума за невалиден. Само ще отбележа, че на вчерашните избори гласуваха под 2 милиона души. И изборите са валидни", добавя Трифонов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
    Ами Цвъки, Горанчо, ами апартаментите, такивяа нЕма и е нЕмало, всичко е пито платено и ГЕРБаджиите са чисти като детска сълза !
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
    Глясувяйте наесен пак за тях,овцеееее!!!!
    : 2 !
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)

Двама полицаи са били убити при изпълнение на служебния си дълг на остров Оаху, Хонолулу, съобщават CNN и The New York Times. По неофициална информация,...