Партия иска от президента да обърне внимание на изборните права на емигрантите

5556
Партия иска от президента да обърне внимание на изборните права на емигрантите
Снимка: ж

Отворено писмо до президента Росен Плевнелиев по отношение на изборните права на емигрантите на местните избори изпратиха от „Другата България”. Партията е оглавявана от Божидар Томалевски, който беше едно от лицата на протестите на вложителите в КТБ, но е известен и от разследване на "Биволъ" относно сделка за голф игрище в Поморие. В специално съобщение до Actualno.com от "Другата България" обявиха разследването на "Биволъ" за лъжа и посочиха, че имало сертификат No 35 за първокласен инвеститор, издаден от Българска агенция за инвестиции

Според партията никой в България не обръща внимание на дискриминацията на емигрантите при местни избори. Нека се разбере да се разбере правилно, че емигрантите не могат да гласуват по принцип на местен вот в евентуална комбинация с референдум, защото не се отварят изборни секции в чужбина. В този смисъл желанието на президента да инициира референдум, на който да могат да дадат своя вот и емигрантите, не може да се случи действително, според сегашния закон. Това е празно говорене и прах в очите на обществото, казват от "Другата България".

Притеснения в Несебър за масови регистрации преди изборите

Регистрираните хора по настоящ адрес в Община Несебър вече са 8 000 души. Това заяви представителят на ГЕРБ Златко Димитров пред Н...

„Налице са остри реакции на ОССЕ, ПАСЕ и Венецианската комисия. В техни доклади изрично се посочва, че трябва да бъдат премахнати дискриминационните текстове в Конституцията на Република България, ограничаващи избирателните права на българите с двойно гражданство. Има мнения на конституционни съдии, че текстовете в Конституцията за изборните права на емигрантите ни противоречат на Лисабонския договор в частта на чл. 9, 21, 22. Тези текстове са в конфликт и с Европейската конвенция за гражданството и Хартата на основните човешки права на ЕС”, казват от „Другата България”.

Съгласно чл. 136 на Конституцията ни: (1) Общината е основната административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление. Гражданите участват в управлението на общината както чрез избраните от тях органи на местно самоуправление, така и непосредствено чрез референдум и общо събрание на населението. (2) Границите на общините се определят след допитване до населението. А съгласно чл. 138 орган на местното самоуправление в общината е общинският съвет, който се избира от населението на съответната община за срок от четири години по ред, определен със закон.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика