Павлова отговори на Симеонов за "ромското" саниране: Пълна лъжа!

2619
Павлова отговори на Симеонов за "ромското" саниране: Пълна лъжа!
Снимка: БГНЕС

Казаното от Валери Симеонов е абсолютна лъжа и манипулация. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова във връзка с изказването на лидерът на „Патриотичния фронт“ Валери Симеонов, че парите за саниране отиват за купуване на ромски гласове.

„По неизвестни за мен причини това говорене очевидно е стартиралата предизборна кампания на г-н Симеонов и Патриотите“, заяви министърът в оставка Лиляна Павлова.

„Не им прави чест, защото именно те като част от подкрепата на това управление в тези изминали две години подкрепяха много и програматa и политиката на правителството. Твърдението, че програмата за саниране няма подкрепа на Народното събрание е лъжа, тъй като ние имаме решение на Парламента 2015 г. за подкрепа на програмата и даването на мандат тя да се реализира“, уточни Павлова.

По думите й е лъжа, че програмата няма подкрепа. „Лъжа е и че програмата се дава за купуването на ромски гласове. Това, което се опитват да цитират, са политиките така, както се прави многогодишното бюджетно планиране. Всяко министерство и всяка дирекция има политики, за които отговаря“, добави Павлова, цитирана от Фокус.

„Дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ, която отговаря за програмата за саниране, отговаря и за програмата за подобряване условията на ромите, но това са две отделни програми, по които тази дирекция отговаря и работи в изпълнение на устройствения правилник на министерството и са изпълнение на ангажиментите, които има. В постановлението на Министерски съвет за предоставянето на този 1 млрд.лв. изрично е написано, че това е целево финансиране за програмата за саниране – единствено и само, не за нещо друго. Този 1 млрд. е за политиката за подобряване на жилищния фонд, целево за Националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради. Всякаква друга интерпретация е абсолютна манипулация“, за още министърът в оставка.

Изказването на Димитър Байрактаров най-вече говори за непознаване на бюджетния процес и за нечетене, допълни Лиляна Павлова във връзка с изказването на Димитър Байрактаров, че 1 млрд. лв. ще се изхарчат за 15 дни до 31 декември т.г. „Както се казва кривото четене на документите, защото, както казахме, постановлението на Министерски съвет, с което ни бяха предоставени средства за сметка на излишъка целево, е за специално открита сметка“, подчерта Павлова.

„Имаме и писмо от Министерство на финансите, в което в резултат на това постановление целево ни е разрешено да открием сметка на името на Министерството на регионалното развитие за националната програма, единствено и само за Националното програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и тази сметка не се нулира на 31 декември и тези пари не трябва да се изхарчат за 15 дни, както манипулативно се твърди“, уточни министърът в оставка Лиляна Павлова.

Кабинетът в оставка отпусна още 1 млрд. за санирането

Правителството в оставка одобри допълнителни разходи в размер на 1 млрд. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и бл...

По думите й това е целева сметка, по която авансово се превеждат средствата за програмата. "От нея можем и ще разплащаме единствено и само тогава, когато има завършена изцяло сграда и въведена в експлоатация, то тогава парите от тази сметки ги изплащаме на Българската банка за развитие, която е финансиращият орган на програмата. Колкото сгради са завършени, толкова ще разплатим през декември. Сметката е балансова, многогодишна и парите автоматично си остават за 2017-а и 2018-а година, за целият период, в който сградите ще бъдат ремонтирани, завършвани и въвеждани в експлоатация, всяка друга интерпретация е крайно недопустима и неприемлива“, заключи министърът в оставка.

Програмата за ромските жилища в момента не функционира, заяви Павлова.

„По нея проекти не се реализират. Това е програма, която се реализираше последно в периода 2008 г. и 2009 г. По нея са възложени договори за строителство на ромски къщи и ромски сгради и жилища на територията на няколко общини. Ако правилно си спомням, те бяха за 16 млн., тя бяха финансово необезпечени. 2009 г., ако си спомняте при началото на правителството на г-н Борисов от август 2009 г. тези програми бяха спрени“, заяви министърът в оставка Павлова.

Тя коментира, че има отделни разплащания за сметка на тези договори, които са били сключени през 2008 г. и за които финансово необезпечените договори са спрени.

„Фирмите са съдили държавата и има някакви плащания назад във времето от тези договори от 2008 г.“, коментира тя. Министърът в оставка поясни, че от 2009 г. насам няма програма за ромите, както и предвиден бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика