Пеканов: Не е редно в последните дни на служебното правителство да изпратим Плана за възстановяване

3929
Пеканов: Не е редно в последните дни на служебното правителство да изпратим Плана за възстановяване
Снимка: БГНЕС

Няма да е редно в последните дни или в последния ден на служебния кабинет да изпратим Националния план за възстановяване и устойчивост, защото такава е индикацията от европейските институции: "не ни го изпращайте, за да дойде някой след това и да каже след два дни - не, не, може ли да ни го върнете". Моментът на изпращането на плана зависи от политическата ситуация, каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов в отговор на въпрос в рубриката "Властта говори! Открито" във Фейсбук страницата на Министерския съвет и цитиран от "24 часа".

В момента се опитваме да адресираме критиките и препоръките, които бяха изложени от парламентарните групи по плана, допълни той. Бяхме критикувани за отпадането на проекта за напоителни системи, според мен некоректно, защото проектът не беше допустим, но се опитахме да увеличим средства за сектор "Земеделие" и го направихме - с още 170 млн. лева за последните две седмици, каза вицепремиерът. Той допълни, че сега се прави анализ на това как най-ефективно да се използват тези средства.

Една от основните критики към предишната версия Националния план за възстановяване и развитие беше, че не са заложени достатъчно мерки и реформи в сферата на върховенството на закона, каза вицепремиерът в отговор на друг въпрос.

Той изтъкна, че по темата е имало дискусия с Министерството на правосъдието и с НПО. Мисля, че имаме напредък. Възложихме нова стъпка, която да повиши отчетността на главния прокурор, каза Пеканов, но изтъкна, че е трудно да се заложат стъпки от служебното правителство. Вицепремиерът уточни, че сега се водят дискусии с парламентарните групи за това те да намерят консенсус и на какви реформи са готови в тази сфера. В плана за възстановяване всичко което заложим, след като подпишем договора и получим парите, ние трябва да го изпълним. Не е добре и да обещаваме нещо, което в парламента няма да се случи в бъдещ период, заяви вицепремиерът.

Вицепремиерът обясни, че при встъпването му в длъжност основният приоритет е бил Планът за възстановяване и устойчивост.

„Започнахме доста интензивна работа веднага по него, за да можем в кратък срок да направим подобрения, да публикуваме ревизираната версия и да стигнем до обществено обсъждане, което тече в момента. За да се случи всичко това тече един сложен и комплексен процес за координация между министерствата”, заяви Пеканов.

Не трябва европейските средства, които са за сближаване, да подпомагат дивергенцията в страната - да се фокусират в един регион, посочи още Пеканов, цитиран от Нова тв.

Пеканов: Няма изискване България да въведе еврото след като доходите ни нарастнат

"Няма формално изискване България да въведе еврото, когато доходите ни доближат средноевропейските и аз не виждам причина за такова усл...

„В Националния план за възстановяване и устойчивост имаше такъв елемент. Специално за София бяха отделени 560 млн. лева, да, може би от 12,6 млрд. лева те не изглеждат толкова много, но всъщност са много, защото това е единственият град, за който имаше отделени специално такива средства за два проекта, другите програми са за цялата страна”, коментира вицепремиерът.

„Ние намалихме един от тях, имахме желание да намалим и другия, но след силна и доста разгорещена дискусия с госпожа Фандъкова, която каза, че няма възможност да финансира своя собствен проект за метрото, той остана, но другият проект беше намален с 200 млн. лева”, каза Пеканов.

Трябва да правим дори обратното. Да преразпределяме към остатъка от страната, особено в Северна България, заяви вицепремиерът. Той отбеляза, че кратките срокове за работа по последната версия на плана не са позволи да бъдат анализирани нуждите на отделните градове - в транспорта или други сфери, защото това би забавило подготовката на му.

„Смятам, че именно в тази посока трябва да вървим и такива са индикациите, които получавам от ЕК”, допълни той, като уточни, че е било посочено, че по Оперативна програма „Транспорт” не може да се развива само метрото в София, но и транспортът и в другите градове. Той отбеляза, че кратките срокове за работа по последната версия на плана не са позволи да бъдат анализирани нуждите на отделните градове - в транспорта или други сфери, защото това би забавило подготовката на му. Но смятам, че именно в тази посока трябва да вървим и такива са индикациите, които получавам от ЕК, каза вицепремиерът, като уточни, че е било посочено, че по Оперативна програма "Транспорт" не може да се развива само метрото в София. Трябва да се развива транспорт и в другите градове, което смятам, че е правилно, заяви вицепремиерът.

Още: Новият План за възстановяване и устойчивост - за какво искаме най-много пари от ЕС 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

Социолог: Синхронът между ГЕРБ и ДПС става все по-видим

Ръст в хакерските атаки с наближаването на изборите: От Русия ли идват?

"Научихме си уроците": Валентин Мундров каза кога машините за гласуване ще бъдат удостоверени

Каква е причината за катастрофата с Кирил Петков: Говори експерт по сигурност

ПП-ДБ отменя всички предизборни събития в петък

Слави Трифонов: Петков обеща да не ползва НСО и да ходи пеша

Кирил Петков след катастрофата: С лост отворихме вратите на другата кола, за да стигнем до хората

Първан Симеонов: България потъва в обезценяване, страх ме е за демокрацията

Кирил Петков катастрофира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика