Пенчев категоричен: Случилото се с Янева не е съдебна реформа

20121
Пенчев категоричен: Случилото се с Янева не е съдебна реформа
Снимка: БГНЕС

Това, което се случва с Владимира Янева, няма нищо общо със съдебната реформа. Просто има досъдебни производства заради операцията „Червеи” – единствено медиен шум се вдига, защото беше извънредна точка в дневния ред на редовното заседание на ВСС, посочи омбудсманът Константин Пенчев.

Пенчев изрично подчерта, че не знае защо точно сега е вдигнат мерникът на Янева. И припомни, че през годините срещу председателя на СГС е имало съдийско недоволство. Става дума дали Янева е управлявала добре или лошо СГС, затова и правосъдният министър внесе искане за производство, каза омбудсманът в сутрешния блок на Нова телевизия.

ВСС отстрани председателя на СГС единодушно

Висшият съдебен съвет гласува единодушно отстраняването на председателя на Софийския градски съд Владимира Янева от длъжността предсе...

Опасявам се, че с „такива едни новини” ще има заблуда за обществото, че тръгва съдебна реформа. Когато правителството изготви законите и парламентът ги приеме, тогава ще почне реформата, подчерта Пенчев.

Проблемът със СРС-тата си стои отдавна. Беше ясно, че като ти откажат в един съд СРС, можеш да идеш в друг. Едва ли Янева е най-черна в случая. Затова е добре, че има вече независим орган за СРС, заяви омбудсманът. И посочи за обидна практиката разпределението на дела да се прави от машина – значи ние нямаме доверие на съдиите си, заключи той.

По операция „Червеи” Пенчев смята, „че ще изгърми някой от МВР или ДАНС – все пак някой е занесъл искането”. Няма как обаче този човек сам да е написал искането, това е преносител, а някой го е поръчал. Надявам се да излезе нещо, но досега не съм виждал големи скандали да излязат на светло, подчерта омбудсманът.

Запитан дали се безпокои, че го подслушват, омбудсманът отвърна, че си говори навсякъде свободно по телефона. Ако ме слушат, да ме слушат, каза той, но посочи, че това не е редно. Пенчев коментира и информацията за друга разработка – „Таласъми”, в която са подслушвани телефони, ползвани от роднини на следени полицаи.

Владимира Янева не уважи ВСС и е на път да бъде освободена от поста си

Председателят на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева, чието отстраняване беше поискано тази сутрин от главния прокурор Сотир Ц...

За финал Константин Пенчев заяви, че „вярва”, че и управляващите, и опозицията са „разумни хора” и че без да се борим с корупцията, България не може да върви напред. Ще наблюдавам от името на гражданите - не започнат ли сериозните законови промени за съдебната система до лятото, значи няма да започнат, заключи Пенчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика