"Лукойл Нефтохим" предупреди, че трябват 3-4 години за отказ от руския петрол - зависи с какво ще бъде сменен

7410
"Лукойл Нефтохим" предупреди, че трябват 3-4 години за отказ от руския петрол - зависи с какво ще бъде сменен
Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

Проектирането, поръчката и изработването на съответното оборудване, строителство на инсталации, които да преработват само тежки и високосернисти видове суров петрол от Близкия изток, изискват значително технологично време – от порядъка на 3-4 години. Подобна мащабна работа и инвестиции са оправдани само при условие, че имаме дългосрочно гарантирани и стабилни доставки на конкретните сортове петрол. Това заявиха от "Лукойл Нефтохим" пред Actualno.com.

Съгласно отговорите на няколко въпроса на Actualno.com, рафинерията е проектирана да преработва суров петрол със средно съдържание на сяра и средна плътност от типа на руския сорт "Уралс". Оптималната ефективност на преработката се постига при състав на нефтената суровина, в който преобладава "Уралс" в смес с други сортове. Факторите, обуславящи това, са критичните показатели на качеството на нефта: дестилационно разпределение на фракциите (дестилационна крива), плътност, вискозитет на суровия петрол, съдържание на сяра, съдържание на органични киселини, метали и др.

От "Лукойл Нефтохим" са категорични, че най-важно за една рафинерия е осигуряването на суров петрол с постоянно качество и гарантирана ритмичност на доставките. Замяната на основния сорт суров петрол, който преработва рафинерията в Бургас ("Уралс"), и за който е проектирана, с други сортове (със силно различно качество) може да доведе до сериозни сътресения: непланови спирания, ускорено корозионно износване на оборудването, отравяне на катализаторните системи, взрив, пожар, инциденти с възможни екологични последствия.

Нов суров петрол – откъде и на каква цена?

Изрично от бургаската рафинерия отговарят и, че за първото тримесечие на 2022 година 63% от преработения суров петрол е с руски произход. Остатъкът преработен суров петрол до 100% са основно близкоизточни сортове нефт. В момента се преработва 100% "Уралс", защото на нашия пазар предлагането на алтернативни сортове суров петрол е силно ограничено. Това е свързано с повишеното търсене на алтернативните сортове, обусловено от възможността за ембарго върху руския петрол от ЕС, както и с естествената географска изолираност на българското черноморско крайбрежие от основните енергийни артерии на Световния океан.

На въпрос на Actualno.com дали са водени разговори с държавата за алтернативите на руския петрол, за това колко ще струва всеки възможен вариант и колко изобщо са вариантите, отговорът гласи, че рафинерията „поддържа активна оперативна връзка с компетентните държавни институции, в това число чрез представителя на държавата в Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Всички сме заинтересовани да намерим най-добрата и най-вече стабилна и сигурна схема на работа, в това число с алтернативни сортове нефт".

От "Лукойл" уточниха, че не могат да говорят за цени – както на крайна суровина т.е. готови горива, така и като стойност на застраховки на танкери (те също се калкулират в цената) или какво би станало при падане на акциз и биокомпонента, защото по този начин биха нарушили пазарните правила. Съответно, компанията няма как и публично да представи свои прогнози за движението на пазарите както на суров петрол, така и на горива.

Какво трябва да се промени в рафинерията при много различен от "Уралс" сорт?

1. Промяна на схемата и апаратното оформяне на възел за подготовка на суровина (обезсоляване и обезводняване);

2. Промяна на металургичното изпълнение на основното технологично оборудване (колони, топлообменници, технологични пещи и др.);

3. Промяна на логиката и критичните параметри в цялостната система за управление и противоаварийна защита на технологичните процеси;

4. Изграждане на допълнителен капацитет за извличане на сярата, т.е. нови серо-очистващи инсталации и нови каталитични системи, чрез което да се обезпечат качеството на горивата и спазването на екологичните норми.

Петролно ембарго – да или не?

И премиерът Кирил Петков, и вицепремиерът Асен Василев вече уверено говорят, че България ще бъде изключена от бъдещо ембарго върху руския суров петрол от страна на ЕС. Досега за ембаргото се говори в смисъл на отказ от руски суров петрол и руски петролни продукти до края на 2022 година, като за спирането на руския суров петрол ще се даде гратисен период от 6 месеца след обявяване на ембаргото.

Днес, 16 май, предстои Съвет на външните министри на страните-членки на ЕС, който ще се проведе в Брюксел. Очаква се на него да има по-голяма яснота дали и кога ще бъде въведено петролно ембарго от Съза срещу Русия. Макар като дял от съответното потребление (газово и петролно) руският газ да е два пъти повече от руския суров петрол и петролни продукти, по оценка на ЕК за 2021 година ЕС е платил 70 млрд. евро за руски петрол спрямо 16 млрд. евро за руски газ, а върховният представител на Съюза по външната политика Жозеп Борел заяви на 6 април, че към тази дата ЕС е отделил 1 млрд. евро помощ за Украйна и е купил руски енергийни суровини и продукти за 35 млрд. евро - грубо по около 1 млрд. евро на ден!

ОЩЕ: Ембаргото върху руския петрол - кой лъже дали е по силите на България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com