Пламен Димитров предупреди за вълна от протести, ако не бъдат вдигнати доходите

2847
Пламен Димитров предупреди за вълна от протести, ако не бъдат вдигнати доходите
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Искаме от 1 юли повишаване на заплатите с не по-малко от 15%, а за тези, които са на терен и са с по-ниски възнаграждения – с 20%. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Ключово искане на синдиката е от 1 юли минималната работна заплата да стане 760 лева. 

"Независимо кой управлява държавата, няма друга алтернатива,  освен да се компенсират доходите на работещите и на социалноуязвимите гурпи поне с процента на инфлацията и малко над него", категоричен е президентът на КНСБ.

КНСБ: Наложително е да се приеме тази, дори по-радикална актуализация на бюджета

Наложително е да се приеме тази, дори по-радикална актуализация на бюджета, категорично заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Непр...

"И днес имаме протест на работещите в здравната каса, видяхте през уикенда работещи в други системи – в МВР, в затворите. Същото е при работещите във висшето образование, в много системи на здравеопазването, където получиха добър колективен договор, но парите трябва да бъдат осигурени чрез актуализацията на бюджета и да не забравяме и социалнослабите – тези, които трябва да получат нов праг на бедност, а той е 460 лева към настоящия момент, не 413 лв., ако трябва да изчисляваме тази величина прецизно", посочи той.

Според него, ако исканията на синдиката не бъдат приети, ще последват спонтанни протести. "Те вече започват тези протести. Ние не ги организираме. Просто хората казват, че не могат да търпят повече и правят, това, което могат да правят, т.е. да правят протести", каза Димитров. За ролята на КНСБ той уточни: "Ние ще координираме това, за да дадем възможността да се намери решение" и подчерта: "Какво по-добро решение от това да се актуализира основния закон на държавата".

КНСБ настояват не само актуализацията да мине през парламента, а и да мине с още повече допълнителни разходи, които според Димитров, съвсем логично могат да бъдат направени.

"Тази актуализация не покрива всички нужди и възможностите, които има бюджетът, са два пъти по-големи. Общият пакет вместо 2 милиарда, трябва да бъде 4 милиарда", посочи той.

Президентът на КНСБ: Не съм оптимист за бъдещето на правителството, ако не чуе протестите

Протестите трябва да бъдат чути. Те са ясен знак и сигнал, че има нещо, което трябва да бъде решено спешно. Това заяви президентът на К...

"Дали премиерът ще е сегашният, дали ще е същото правителство в следващите седмици или месеци, не е толкова важно за тези, които в момента искат увеличение на своите доходи. Инфлацията натисна прекалено много от социалните групи. Изчакването до няколко месеца да се намерят решения и големите надежди, които се възлагаха на актуализацията на бюджета всъщност за много хора не се оправдават и при 23 – 25% увеличение на цените на хранителните стоки на годишна база, какво друго да очакваме, освен хората да поискат толкова или поне 20-тина процента увеличение на доходите си", добави Димитров. Той подчерта, че това е напълно естествено, напълно нормално и без никакъв политически подтекст или привкус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика