Пламен Лазаров: Нека следваме светлината, а не нейното отражение

10788
Пламен Лазаров: Нека следваме светлината, а не нейното отражение
Снимка: Личен архив

Крайно време е някой да поеме отговорността ! Доживяхме да треперим отново до последно дали БСП ще е трета или четвърта в класацията на изборите при това с драстично намалена подкрепа. На тези парламентарни избори БСП не само не постигна така прокламираната от ръководството й победа, но дори загуби и в доскорошни бастиони на лявото. Партията, която стотици хиляди припознават като единствената лява алтернатива и която трябва да реализира не корпоративни и олигархични интереси, а интересите на своите леви избиратели за подобряване животът и благосъстоянието на всеки един от гражданите на България.

Основното сега е да направим така, че държавата да си върне своите функции, а това може да стане само с ново мислене и нова политика. Но за да започне общата промяна на обществото ни е необходимо да започне промяната и в хората, които ще я реализират. Тези леви чисти идеали могат да се осъществят както са били замислени в основата си от първите истински социалисти, но събитията в лявото пространство през последната година започнаха да попарват представите за развитие на лявото и обществото ни като цяло.

Видяха се истинските лица на някои от така наречените водещи лица „реформатори” в Българската социалистическа партия. Състоянието, в което се намират тези „реформатори” е едно продължаващо неимоверно стелене само и само да запазят постовете си в ръководните й органи и възможностите за по-предно място в изборните листи. Тези лица отблъсват от доста дълго време всеки истински вярващ в социалистическите идеали партиен член или симпатизант.

Търпението прелива днес след постигнатите отново ниски резултати от парламентарните избори, защото същата тази партия сега е подигравана, сочена за губещ, обиждана и мачкана от по всички възможни начини. За все по-малкото оставащите хора с леви идеали, които извървяха пътя на трудните битки от елементарно човешко оцеляване до годините на някакъв макар и минимален възход на страната ни в така наречената „демокрация”, от която сме все още тъй далече, съществува само една мисъл и тя е, че е време да се променят нещата. Да се направи така, че с натрупания житейски и политически опит от всеки лявомислещ, с професионалните знания и контакти да бъде възвърнато на лявото полагащото му се челно място в обществено-политическия живот на България.

Но това както знаем се прави с нови хора и нова истинска социална политика. Тези изчерпали се морално и духовно партийни функционери трябва да дадат път на ново поколение леви политици мислещи и искащи да запазят ценностите и морала на социалистическия идеал. Трябва да бъдат използвани всички възможности за решаване на проблемите в сегашното състояние на Българската социалистическа партия свързани с многообразието на различните лобита и силни лични интереси.

Сега лявото повече от всякога се нуждае от нови опитни, активни и действени кадри и експерти готови да влязат в пълноценна битка с конкуренцията на политическия небосклон показвайки истинското й лице и посочвайки в същото време пътя, който трябва да бъде извървян, за да се постигнат исканите от всички български граждани резултати. За това резултатите в изминалите парламентарни избори са показателни, че е необходимо започване на промяна в левицата, необходими са диалог и действия за възвръщане на мястото й в обществено-политическия живот и за връщане доверието на гражданите и избирателите на България към социалистическите идеи, ценности и морал.

Важно е за в бъдеще да присъстват на челни позиции в листите не хора от апарата и номенклатурата на партията, а експерти, които ще са в позиция да вземат дейно участие в обсъждане специфичните проблеми на управлението на страната и ще могат компетентно и адекватно да реагират при необходимост. България е за всички нейни граждани, а мястото на левицата трябва да е водещо в промените, което за съжаление в момента не е възможно да се реализира във формата за ляво, който ни бе натрапен.

Иначе след следващите избори пак ще дойде момента за разговори защо не нещата са си същите и къде бе допусната грешка, но това вече ще е тема без значение. Време е и в лицата представляващи лявото да настъпи някаква промяна. Важно е да има приемственост на поколенията, важно е да се слеят опита на по-старото поколение и устрема на младостта, но още по-важно е младите хора и тези, които градят настоящето на България да разпознаят в левицата, тази която ще ги поведе и извади от тежкия нокдаун, в който е изпаднало обществото ни. Но затова е нужна не само промяна в мисленето, но и промяна на лицата представляващи лявото, както и промяна в действията на всеки един от нас.

Автор: Пламен Лазаров, финансист

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Много войводи, малко четници: Станишев за разделението в ляво

Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика