Плевнелиев: Ако партиите бяха приели и трите въпроса за референдума, купеният вот нямаше да е фактор

3935
Плевнелиев: Ако партиите бяха приели и трите въпроса за референдума, купеният вот нямаше да е фактор
Снимка: БГНЕС

Ако политическите партии бяха приели и трите въпроса за референдума, купеният вот нямаше да бъде вече фактор. Това каза по повод референдума на брифинг пред медиите президентът на Република България Росен Плевнелиев, цитира от "Фокус".

"Политическите партии се заливат една друга с това кой колко гласа ще купи, манипулиран вот, корпоративен вот. За пореден път като президент подадох ръка на всички политически партии, за да може да не е такъв дебатът сега. Ако те бяха приели и трите въпроса купеният вот нямаше да бъде вече фактор”, заяви държавният глава.

Президентът наложи вето на поправката "Анти-Бакалов"

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от парл...

"Народът щеше да бъде питан за мажоритарен вот като лекарство към всичките тези явления. За съжаление това не се случи. Виждате колко кратък е периодът, в който след като бяха отхвърляни първите два въпроса на референдума отново се сблъскваме със същите явления и даже по-лоши. Политическите партии можеха да дадат идея за прогрес", посочи президентът.

По думите му това че местните избори и референдумът са заедно ги прави още по-смислени. „Когато говорим за улици и за детски площадки, кажете две думи и за референдума,защото това ще помогне на гражданите. Виждаме, че гражданите очакват и искат да получат необходимата информация, за да направят своето обосновано и коректно решение”, каза той. Плевнелиев призова политическите партии, освен към местните избори да се отнесат отговорно и към референдума, заради народа.

Припомняме, че през юли само един от трите въпроса на Росен Плевнелиев за националния референдум за изборни права мина в пленарна зала. Единствено питането "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите" бе одобрен от парламента.

Първият въпрос "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?" не беше одобрен от Народното събрание. "За" гласуваха 89 депутати, "Против" бяха 85 и 22 се въздържаха.

Президентът Росен Плевнелиев остро осъжда терористичния атентат в Анкара

Президентът Росен Плевнелиев остро осъжда терористичния атентат в Анкара, довел до десетки невинни жертви и ранени. Според държавния гл...

Вторият въпрос на президента, който гласеше "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми" също бе отхвърлен, тъй като 80 депутати бяха "за", "против" се обявиха 59, и 25 се въздържаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика