Плевнелиев осъди насилието в Украйна

27358
Плевнелиев осъди насилието в Украйна
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Росен Плевнелиев остро осъжда проявите на насилие в Украйна и призовава политическите лидери в страната да поемат отговорност и да предприемат неотложни действия за намирането на мирен и демократичен изход от кризата.

През януари 2014 г. президентът Росен Плевнелиев отложи планираното за месец май посещение в Украйна в знак на несъгласието си с нарушенията на човешките права в страната, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

ООН иска независимо разследване в Украйна

Върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай осъди кървавото насилие в Украйна и призова за "спешно и независимо разследва...

Поредната ескалация на напрежението в Украйна, довела до смъртта на десетки украинци – протестиращи и представители на органите на реда, е недопустима за една демократична и правова държава.

Република България призовава украинските власти и опозицията към установяването на конструктивен диалог и намиране на политическо решение с цел прекратяване на насилието и стабилизиране на страната. Трайно решение може да бъде постигнато само чрез обществен дебат и съгласие за демократичното развитие на държавата.

Президентът изразява, от свое име и от името на българския народ, най-искрени съболезнования към близките и семействата на загиналите, а на ранените - бързо възстановяване.

Припомняме, че на 22 януари 2014 г. президентът Росен Плевнелиев отложи планираното си посещение в Украйна през месец май 2014 г., заради нарушенията на човешките права и политическата нестабилност в страната. Президентът е силно обезпокоен от ескалацията на напрежението в Украйна, довела да смъртта на цивилни граждани, и изразява своите най-искрени съболезнования към близките и семействата на загиналите. Употребата на сила срещу мирно протестиращи е неприемлива и не може да бъде решение на политическата криза в страната. Законите за ограничаване правата на гражданите са в нарушение на европейските ценности. Президентът призовава украинските власти да започнат диалог с опозицията и гражданското общество, с цел намирането на изход от ситуацията и нормализирането на обстановката в страната. Република България винаги е подкрепяла европейското развитие на Украйна. Въпреки че решението на украинските власти да отложат подписването на Споразумението за асоцииране беше разочарование както за страната ни, така и за ЕС, вратата на Европейския съюз остава отворена за една демократична Украйна, в която се спазват правата на човека.

Допълнителни десантни части се разполагат в Киев

Властите в Украйна са взели решение за разполагане на допълнителни военни части в Киев. Изпълняващият длъжността министър на отбраната...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика