Плевнелиев писа на Иванов, приема Декларацията от 1999 г. да стане Договор за добросъседство

24555
Плевнелиев писа на Иванов, приема Декларацията от 1999 г. да стане Договор за добросъседство

Българският президент Росен Плевнелиев прие предложението на македонския си колега Георге Иванов, а именно Декларацията от 1999 г. да прерасне в Договор за добросъседство между България и Македония, предаде радио Deutshe Welle.

Плевнелиев е изразил готовността си за подписване на договор в писмо изпратено до Иванов.

Трайко Веляновски е председателят на новия македонски парламент

Македонските депутати отново избраха Трайко Веляновски за председател на новия парламент, предаде БГНЕС. Днес в Скопие се проведе първ...

„С готовност приемам отправеното от Вас предложение, Декларацията на министър-председателите на Република България и на Република Македония от 1999 г. да бъде трансформирана в Договор за добросъседство и сътрудничество. Убеден съм, че като спазват стриктно клаузите на този договор, нашите две държави ще покажат политическа воля да бъдат заедно част от голямото европейско семейство, споделяйки ценностите на демокрацията”, заявява Росен Плевнелиев в писмо до своя колега президента на Република Македония Георге Иванов.

„Отношенията между нашите две братски страни трябва да се развиват върху основата на европейските ценности и стандарти за добросъседство и сътрудничество”.

В писмото си Росен Плевнелиев заявява, че очаква във възможно най-кратък срок след сформирането на новото правителство на Република Македония да бъде проведена среща за уточняване на техническите параметри по Договора за добросъседство и сътрудничество и в изпълнение на съответните вътрешнополитически процедури да бъде организирано неговото подписване в град София. “Уверен съм, че този акт ще даде допълнителен стимул за активизиране на сътрудничеството между нашите две държави във всички области”, посочва в писмото си държавният глава. Президентът Плевнелиев споделя виждането за необходимостта от последващо развитие и укрепване на регионалното сътрудничество в интерес на общото желание за свързаност на пътните, железопътните и енергийни мрежи в Югоизточна Европа.

“Предложението Ви за съвместно поклонение на гроба на Св. Константин Кирил Философ на 24 май т.г. в Рим съответства на желанието ни заедно да честваме общата си история, като отбелязваме общи за двете държави исторически личности и събития”, се казва още в писмото на Росен Плевнелиев. Президентът обаче посочва, че тази година двете делегации ще посетят Рим по различно време. Българският държавен глава припомня, че посланикът на Република България в Италианската република ще се поклони заедно с делегацията на Република Македония на гроба на Свети Кирил и затова очаква и македонският посланик на свой ред да се присъедини към българската делегация. Искрено се надявам, тази практика да се превърне в традиция, която е важно още следващата година да бъде съпровождана и със съвместна аудиенция при Негово Светейшество Папата. Очаквана от нас позитивна стъпка за създаване на атмосфера на доверие и сътрудничество би имало и съвместното честване на Илинденско-Преображенското въстание съответно в Република България и Република Македония, което да започне още от тази година”, заявява още президентът Росен Плевнелиев. В писмото си държавният глава потвърждава подкрепата, която Република България предоставя и е готова да оказва на Република Македония по пътя към нейната интеграция в европейските и евроатлантическите структури.

Македония: ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ ще формират правителство

Двете най-влиятелни партии в Македония - ВМРО-ДПМНЕ и партията на етническите албанци Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) съобщиха дн...

Държавният глава пожелава на своя колега президента Иванов и на гражданите на Република Македония лично щастие, просперитет и благоденствие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика